Uppgift: Kina kan leverera drönare till Ryssland

Uppdaterad 2023-02-24 | Publicerad 2023-02-23

USA och Tyskland har varnat Kina för att skicka vapen till Ryssland.

Nu uppges Kina och Ryssland sitta i förhandlingar om en leverans, enligt uppgifter till Der Spiegel.

Kina kan komma att sälja 100 kamikazedrönare och leverera expertis.

Enligt uppgifter till tyska Der Spiegel kan Kina komma att leverera 100 kamikazedrönare till Ryssland. Länderna uppges nu förhandla och att leveransen kan ske i april.

USA och Tyskland har tidigare varnat Kina för att skicka vapen till Ryssland. Under helgens säkerhetskonferens i Munchen gick USA:s utrikesminister Anthony Blinken hårt åt Kina och uttryckte en oro för Kinas eventuella inblandning i en eskalering av kriget. Under konferensen hade han en träff med den kinesiska toppdiplomaten och tidigare utrikesministern Wang Yi.

Kinas Wang Yi och Rysslands Vladimir Putin under mötet i onsdags.

– Vi är mycket oroade över att Kina överväger att ge dödligt stöd till Ryssland i dess aggression mot Ukraina. Jag var tydlig med att det skulle få allvarliga konsekvenser för vår relation också, sa Blinken efter mötet.

En talesperson för det kinesiska utrikesministeriet fördömde Anthony Blinkens uttalande och kallade det för desinformation.

Förödelse i Kiev efter en attack med ryska kamikazedrönare i oktober 2022.

100 drönare i månaden

Enligt uppgifter till Der Spiegel planerar tillverkaren att även leverera komponenter och expertis till Ryssland så att landet på egen hand ska kunna producera drönarna, uppemot 100 drönare i månaden.

Ryssland har under kriget använt sig av iranska drönare, främst mot kraftstationer för att störa elförsörjningen och civila mål som bostäder.

Träffade Putin

Under onsdagen var Wang Yi på plats i Ryssland och träffade Vladimir Putin. Mötet ska ha ordnats för att ”stärka relationen” mellan länderna, enligt Reuters. Wang Yi uttryckte att han förväntar sig att länderna sluter nya avtal.

Han skickade samtidigt med en hälsning från Kinas president Xi Jinping som "önskar Putin allt gott".

Enligt Putin ska de ha nått en milstolpe under mötet.

– De rysk-kinesiska relationerna utvecklas som vi planerat under tidigare år. Allt går framåt och utvecklas, och vi har nått nya milstolpar, sa Putin efter mötet, enligt CNN.

Texten uppdateras.