Försvarsmakten övar – sänder mobiliseringsmeddelande

Publicerad 2023-04-21

Över 26 000 personer deltar i den stora militära övningen. Bild tagen vid annat tillfälle.

Just nu genomför Försvarsmakten sin största övning på över 30 år – Aurora 23.

På måndag kommer de för första gången i modern tid att sända ut ett mobiliseringsmeddelande i radio.

– Det kommer vara väldigt tydligt att det är en övning. De som ska inställa sig känner till det redan, säger Lenny Ericson, kommunikatör vid Försvarsmakten.

Mellan den 17 april och 11 maj 2023 genomförs den militära övningen Aurora 23. Övningen är den största i Sverige på över 30 år och Försvarsmakten meddelar att militär personal kommer vara mer synlig än vanligt.

Under de drygt tre veckor som övningen pågår deltar över 26 000 personer från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och militärer från 14 andra länder.

Utöver att de kommer träna på övnings-, skjutfält och privat mark kommer de även att sända ut ett mobiliseringsmeddelande för första gången i modern tid på måndag, den 24 april.

Meddelandet kommer sändas ut via Sveriges Radio P4 i hela landet. Enligt Försvarsmakten kan det låta så här:

”Detta meddelande är en del av försvarsmaktsövningen Aurora 23. I dag den 24 april, inleds Aurora 23. Du som har fått en inkallelse till krigsförbandsövning (KFÖ) med start den 24 april, ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern. Din inkallelseorder gäller, detta är en komplettering. Har du en inkallelseorder med ett annat datum för inryckning, ska du inställa dig den dag som står på inkallelsen. Aurora 23 är en övning och ordern om inställelse gäller endast dig som tidigare har fått en skriftlig inkallelseorder.”

Militären hade även uppvisning tidigare i veckan när USA:s försvarsminister var på plats.

”Bara en övning”

Enligt Lenny Ericson, kommunikatör vid Försvarsmakten, kommer de vara väldigt tydliga med att meddelandet bara är en övning.

– I meddelandet som sänds ut kommer det framgår hur ska man agera. Vi hoppas att det inte ska bli några missförstånd där, säger han.

Anledningen till att det sänds ut nu är för att Försvarsmakten vill öva på alla moment.

– Det har aldrig hänt tidigare i modern tid att vi sänt en sånt meddelande. Eftersom Aurora är den största övningen på över 30 år vill vi öva på hela kedjan, säger Lenny Ericson.

De som hör meddelandet på radio, och inte redan har fått en kallelse, ska alltså inte inställa sig.

– De som ska inställa sig känner till det redan, vilket också ska framgå av meddelandet. Det blir spännande, säger Lenny Ericson.

Följ ämnen i artikeln