Helena Helmersson avgår som vd för H&M

Publicerad 2024-01-31

Helena Helmersson avgår som vd för H&M.

Hon lämnar även H&M-gruppen efter 26 år hos företaget.

– Det här var inget lätt beslut skålart, säger Helmersson under en pressträff.

Helena Helmersson har arbetat inom H&M-gruppen i 26 år, varav de senaste fyra åren som vd.

– Det har varit ett privilegium. Jag är jättestolt över vad vi åstadkommit, men det har varit väldigt krävande. Vi har navigerat genom en pandemi, politiska utmaningar, så det har stundtals varit väldigt väldigt krävande. När man börjar känna så, är det jag som har energi att fortsätta framåt, då tror jag att man har svaret redan där, säger Helmersson.

Helena Helmersson.

Under Helmerssons fyra år har bolaget mötts av en hel del kritik.

I fjol visade Aftonbladets granskning att deras klädesplagg hamnat på soptippar i Västafrika efter att digitala spårare satts på plaggen.

Helmersson menade då att ansvaret inte låg på H&M utan deras underleverantörer.

– Vi har också spårbarhet på plaggen och vart de har gått från våra partners. Så det är därför jag vet det. Vi vet vilka länder de har gått till, vi vet vilka partners de i sin tur har gått till. Och att de har gått till återvinning och återanvändning, sa hon då.

Aftonbladet har under Helmerssons tid även avslöjat hur förorenat vatten väller ut från klädkedjans ”fast fashion”-fabriker i Bangladesh, samt berättat hur flera anställda vittnat om rasism i butikerna.

Lämnar efter 26 år

Efter 26 år inom H&M-gruppen lämnar Helena Helmersson nu hela bolaget.

”Helena, som är en uppskattad ledare, har på ett handlingskraftigt och effektivt sätt lett och navigerat H&M-gruppen genom en period som till stor del präglats av pandemi och geopolitiska och makroekonomiska utmaningar", säger Karl-Johan Persson, styrelseordförande H&M-gruppen i pressmeddelandet.

Hennes efterträdare blir Daniel Ervér som jobbat inom H&M-gruppen i 18 år. Under åren har han bland annat varit anställd på inköpsavdelningen och ansvarig för merchandising på H&M i Tyskland och USA.