Här är landets bästa sjukhus

Publicerad 2017-01-19

Grattis Umeå! Ni har ­Sveriges bästa sjukhus.

Norrlands universitetssjukhus är dessutom bäst på hjärt- och cancersjukvård.

–  Svensk hjärtsjukvård är i världsklass. Om vi hör till de bästa i Sverige och Sverige är bäst i världen så kan man säga att vår verksamhet är fem plus, säger Magnus Hedström, verksamhetschef för ­hjärtcentrum i Umeå.

För femte året i rad utser tidningen Dagens Medicin landets bästa sjukhus. Det görs i tre kategorier. Bästa universitetssjukhus, bästa mellanstora sjukhus och bästa mindre sjukhus.

I klassen universitetssjukhus kom Umeå etta, tätt följt av Linköping. Västerviks sjukhus är bästa -mellanstora sjukhus och Oskarshamn har bästa -mindre sjukhuset.

Jämnt i toppen

Universitetssjukhuset
i Umeå tar också hem den viktiga segern ”medicinsk kvalitet”. Där toppar de -inom hjärtsjukvård och cancersjukvård – två viktiga delkategorier i Dagens Medicins bedömning av vården i Sverige.

– De senaste åren har det varit väldigt jämnt mellan universitetssjukhusen
i Linköping och Umeå. Det som avgjorde i år var de medicinska resultaten, det är Norrlands universitetssjukhus väldigt starka på och det slår igenom hårt
i vår rankning, säger Christina Kennedy, chefredaktör på Dagens Medicin.

– Så otroligt glädjande för patienter i länet och regionen och för våra medarbetare. Det är fantastiskt roligt att få glädjas med dem som sliter varje dag och ser till att vården fungerar, sa Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting, till Dagens Medicin i går.

Firade på sjukhuset

När Aftonbladet ringde upp Hjärtcentrum i Umeå var de fullt upptagna med att fira.

– Det är jätteroligt för
alla medarbetare. Hjärtsjukvården går ju att mäta och jämföra på ett tämligen korrekt sätt. Det är medarbetarnas seger – de som är patientnära. Det är roligt på ett medicinskt plan att vi har god kvalitet, säger Magnus Hedström, verksamhetschef för hjärtcentrum i Umeå.

–  Men vi kom väldigt bra i patientenkäten också som presenterades i våras. Ett kvitto på att vi har mycket nöjda patienter. Kan man slå ihop hög kvalitet och nöjda patienter känns det som bingo.

En bidragande orsak till att just Hjärtcentrum är så bra är att all vård är samlad under ett tak, skriver Dagens Medicin.

Det vägs in

Sveriges bästa sjukhus har utsetts efter att 8 000 uppgifter, från bland annat kvalitetsregister, samlats in. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet. Men hur sjukhusen klarar överbeläggningar, väntetider
på akuten och hur personalens rutiner följs är viktigt i bedömningen.

Västerviks sjukhus är bästa mellanstora sjukhus tack vare hög medicinsk kvalitet tillsammans med bästa resultat i kategorierna för tillgänglighet, överbeläggningar och trycksår.

Oskarshamns sjukhus är bästa mindre sjukhus för fjärde gången. Strokesjukvården är ett av de områden där sjukhuset utmärker sig och är bäst i landet, skriver Dagens Medicin.

Universitetssjukhus

1. Norrlands universitetssjukhus, Umeå

2. Universitetssjukhuset i Linköping

3. Karolinska universitetssjukhuset, Solna/Huddinge

4. Universitetssjukhuset i Örebro

5. Akademiska sjukhuset, Uppsala

6. Skånes universitetssjukhus, Lund

7. Sahlgrenska universitets­sjukhuset, Göteborg

Mellanstora sjukhus

1. Västerviks sjukhus

2. Värnamo sjukhus

3. Danderyds sjukhus

4. Länssjuk­huset i Kalmar

5. Gävle sjukhus

6. Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

7. Södersjukhuset, Stockholm

8. Centralsjukhuset i Karlstad

9. Västmanlands sjukhus, Västerås

10. Lasarettet i Ystad

11. Skaraborgs sjukhus Skövde

12. Höglandssjukhuset, Eksjö/Nässjö

Mindre sjukhus

1. Oskarshamns sjukhus

2. Lasarettet i Motala

3. Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm

4. Bollnäs sjukhus

5. Kalix sjukhus

6. Norrtälje sjukhus

Så utses vinnarna

 Dagens Medicin utser Sveriges bästa sjukhus i tre grupper: Universitetssjukhus, mellanstora sjukhus med dygnsöppen akut och förlossning och mindre sjukhus med dygnsöppen akut. Sjukhus vars akut inte är öppen dygnet runt ingår inte i rankningen.

Jämförelserna av hur sjukhusen presterar inom olika områden görs ­utifrån kvalitetsregister och olika mätningar. Tusentals uppgifter och nära 100 indikatorer ingår i underlaget.

Rankningen bygger på sju huvudkategorier:

 Medicinsk kvalitet, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår, överbeläggningar, ekonomi (endast universitetssjukhusen).

I den tyngsta kategorin för sjuk­vården – den om medicinsk kvalitet – finns tolv delkategorier: Hjärtsjukvård, strokesjukvård, kärlkirurgi, ­cancersjukvård, dia­betes, förlossning, ortopedi, ljumskbråck, gynkirurgi, ­intensivvård, psykiatri och njursvikt.

Dagens Medicin väljer att inte ­presentera de sjukhus som är sämst eftersom man tror på kraften i goda exempel.

Följ ämnen i artikeln