Här landar stridsplanet – på riksväg 44

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här landar ett Jas 39 Gripen på riksväg 44 utanför Grästorp.

– Jag såg bara ett stridsplan på vägen och tänkte direkt på hästarna jag hade i bilen, säger Anders Simm, 55, som fångade landningen på bild.

Anders Simm, 55, kör hästtransporter och spenderar mycket tid på vägarna. Men vid 13.30 på onsdagen fick han se något nytt på riksväg 44, mellan Grästorp och Lidköping.

– Jag såg först bara hur ett stridsplan var på väg ner för landning och jag hade två stycken arabhästar i bilen som jag tänkte först på, men de var lugna, säger Anders Simm.

– Först trodde jag det var någon slags akutlandning men det visade sig vara en övning. Några bilar framför mig stod de från Försvarsmakten och stoppade trafiken.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Anders Simm såg hur stridsplanet landade på vägen.

John Lidman, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj F 7, bekräftar att de under dagen har hållit övning på riksväg 44 vid en så kallad flygraka.

– Vi hade en övning där vi landade och startade med Jas 39 Gripen. Det är något vi har gjort förut också och den här gången var det en lite mindre övning så vi har inte gått ut med nån stor information kring detta, säger han till Aftonbladet.

– Vi har skickat ut information till de närboende, de som direkt berörs. Det blir ju lite störningar i trafiken förstås.

Han berättat att de på F 7 i Såtenäs har gjort flera liknande övningar, både med Jas-plan men även med ett Hercules-flygplan, de senaste åren.

– Jag ska inte säga att det hör till vanligheterna men folk här i närheten är nog vana vid att se och höra flygplan, säger John Lidman.

Anders Simm som är hemmahörande i Borlänge har dock aldrig tidigare upplevt något liknande.

– Det var häftigt, det är nog inte många gånger som man ser en sådan landa framför näsan på en, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE