Julian Assange pappa i hemlighet på ambassaden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Wikileaksgrundaren Julian Assange uppges ha fått två barn med en svensk kvinna under sin tid på Ecuadors ambassad.

Nu träder mamman fram med en önskan att Assange ska släppas fri, för att hans hälsotillstånd gör honom sårbar för coronaviruset.

– Jag känner att Julians liv kan ta slut, säger Stella Morris.

Julian Assange, 48, har två tidigare okända söner, som är ett och två år gamla.

Detta enligt en film som Wikileaks själva publicerat på Twitter och Youtube, där advokaten Stella Morris, 37, träder fram som barnens mamma och Julian Assanges fästmö.

Inledde relation 2015

Stella Morris är född i Sydafrika, har studerat och arbetat i Storbritannien och är svensk medborgare, enligt Daily Mail. Hon säger i filmen att de träffades 2011. Eftersom hon talar flytande svenska och spanska kunde hon vara behjälplig både med det svenska rättsfallet och att söka politisk asyl i Ecuador. Julian Assange bodde på ambassaden i knappt sju år.

Parets relation inleddes 2015.

Stella Morris tillsammans med sönerna. Skärmdump från filmen.
Foto: Juan Luis Passarelli/TheWikiLeaksChannel
Stella Morris tillsammans med sönerna. Skärmdump från filmen.

– Vi blev kära. Det här var en person som jag då kände väl, personen jag känner bäst i hela världen. Han är generös, väldigt öm och kärleksfull, säger Stella Morris i filmklippet.

I filmen visas sönerna upp, och de uppges ha hälsat på Julian Assange i fängelset. Artisten M.I.A uppges vara gudmor till äldste sonen.

– För många människor skulle det framstå som sinnessjukt att bilda familj i den här kontexten. För oss var det det förnuftiga att göra. Det är vad som håller saker verkliga, säger Stella Morris.

Foto: Juan Luis Passarelli/TheWikiLeaksChannel
Advokaten Stella Morris. Skärmdump från filmen.

”Det här är annorlunda”

Fästmön säger att hon väljer att offentliggöra sin relation med Assange eftersom hon är mycket orolig för hans hälsa, inne på det brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh där en person ska ha dött av covid-19.

Enligt Stella Morris har Julian Assange en kronisk lungsjukdom efter åren inomhus på ambassaden.

– De senaste fem åren har jag upptäckt att kärlek får de mest outhärdliga omständigheter att verka uthärdliga. Men det här är annorlunda. Jag är nu livrädd att jag inte kommer se honom vid liv igen, säger Stella Morris i intervjun.

Foto: Frank Augstein/AP/TT
Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Wikileaksgrundaren Julian Assange utreddes av svenska myndigheter för våldtäkt, från och till under nio års tid. I november 2019 lades förundersökningen ned.

Riskerar långt straff i USA

I april 2019 greps Julian Assange och sitter sedan dess i brittiskt fängelse i väntan på beslut om han ska utlämnas till USA, där han riskerar ett fängelsestraff på 175 år. Han misstänks för spioneri och dataintrång efter att Wikileaks publicerade tiotusentals hemligstämplade amerikanska dokument om framför allt militära insatser i Irak och Afghanistan.

Julian Assange hävdar att han själv agerat som journalist och att dokumenten var av allmänintresse. Pauline Adès-Mével, chefredaktör för Reportrar utan gränser, sa i februari att hon inte betraktar Wikileaksgrundaren som journalist – men att pressfrihetsorganisationen ändå kämpar emot att han ska utlämnas.

– Det vore en tragedi och ett hot mot journalister, visselblåsare och journalistiken i stort, sa Adés-Mevel till TT.

Publicerad: