L:s känga mot C efter uteslutningskravet: Ska de be oss lämna rummet?

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-09

Centerpartiet kräver att Liberalerna utesluts ur liberala gruppen i EU-parlamentet om L fortsätter samarbeta med SD i Sverige.

När partierna träffas efter valet lär stämningen därmed inte vara på topp.

– Frågan bör ställas till Centerpartiet om de när vi ses nästa vecka ska be oss lämna rummet, säger L-toppen Karin Karlsbro.

Centerpartiet vill att Liberalerna lämnar partigruppen Renew Europe efter EU-parlamentsvalet – om L fortsätter samarbetet med SD.

När partierna träffas i nästa vecka i Bryssel, om båda partierna klarar sig kvar i parlamentet, kommer frågan att aktualiseras.

Då blir det skarpt läge och det kommer då att visa sig om C:s krav endast var ett valutspel.

Liberalernas förstanamn Karin Karlsbro tror inte att L utesluts ur Renew Europe efter valet.

– Nej, det utesluter jag helt. Liberalerna har en stark roll i Europaparlamentet. Frågan bör ställas till Centerpartiet om de när vi ses nästa vecka ska be oss lämna rummet, säger hon på Liberalernas valvaka.

I EU-parlamentsvalet 2019 fick Liberalerna strax under 4,2 procent. I flera mätningar har partiet fallit under spärren.

Karin Karlsbro lägger ribban för ett bra valresultat för L relativt lågt.

”En enorm energi”

Karin Karlsbro lägger ribban för ett bra valresultat för L relativt lågt.

– Det är något bättre än förra gången. Det är jättesvårt att spekulera i siffror men jag hoppas det. De senaste dagarna har jag känt att det har varit en enorm energi i vår kampanj, säger hon.

Hur påverkar det svensk politik om L åker ur parlamentet?

– Vem ska före en liberala rösten om inte Liberalerna gör det? Den liberala gruppen, liberalers roll i Europa är enormt viktig. Vi har jobbat så hårt för att tillsammans med andra liberaler fortsätta ha den starka rollen som kungamakare i EU-parlamentet.


LÄS VIDARE