C-kravet: Uteslut L ur EU-grupp om SD-samarbete fortsätter

Fredrik Björkman

Publicerad 2024-05-21

Centerpartiet kommer att försöka driva ut Liberalerna ur partiernas gemensamma EU-grupp Renew Europe efter EU-valet – om inte L avslutar samarbetet med SD.

Det vallöftet gav C på tisdagen.

Tiden för tomma ord är över, säger Centerns toppnamn i EU-parlamentet Emma Wiesner.

Efter sommarens EU-parlamentsval inleds förhandlingar om partigrupperna inom parlamentet.

Under förhandlingarna kommer Centerpartiet att driva på för att Liberalerna ska uteslutas i partiernas gemensamma grupp, Renew Europe, om L fortsätter sitt samarbete i Sverige med SD.

– Om vi som liberaler inte ställer upp för liberala värden. Vilka ska då göra det? Tiden för tomma ord är över, säger Emma Wiesner, Centerpartiets toppnamn i EU-parlamentet.

I maj skrev flera partier i EU-parlamentet, däribland Renew Europe, under en deklaration där de lovar att inte samarbeta eller forma koalitioner "med ytterhögern och radikala partier på några nivåer".

Det är det löftet som C anser att L inte efterlever och som C kommer att peka på i förhandlingarna efter valet den 9 juni.

– Jag ser inte att de uppfyller kraven i deklarationen som det ser ut i dag, säger Emma Wiesner.

Enligt C-ledaren Muharrem Demirok har Kalla faktas avslöjanden om SD:s arbetsmetoder i sociala medier spelat stor roll för C:s nya krav på L.

– SD är inte ett parti som alla andra. Det är ett parti som angriper fri och oberoende media, som använder trollfabriker för att angripa motståndare. Där måste deklarationen få spela roll, säger han.

Aftonbladet söker Liberalerna för en kommentar.

På plattformen X, tidigare Twitter, skriver Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro att hennes parti är det mest EU-vänliga i Sverige.

”L har en stark ställning i gruppen. C får hitta andra utspel för att synas”, skriver hon vidare.

Även partisekreteraren Jakob Olofsgård tar till tangentbordet.

”Har du ingen egen politik ger du dig på Liberalerna, det är sedan gammalt”, skriver han på X.

Emma Wiesner (C).