Kolmården slutar med vargar – fyra avlivas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vargarna ska bort från Kolmårdens djurpark. Arkivbild.
Foto: Pontus Stenberg / TT
Vargarna ska bort från Kolmårdens djurpark. Arkivbild.

Kolmårdens sista kvarvarande vargar ska avlivas. Och det blir inga nya vargar, åtminstone inte inom överskådlig tid.

Den tragiska olyckan när en djurskötare dödades 2012 spelar indirekt en roll i beslutet.

I dag finns fyra vargar kvar i Kolmårdens djurpark. Och snart är även de borta.

– Den grupp vargar vi har här på Kolmården har blivit gamla och dras med sviktande hälsa. Så veterinär tillsammans med djurvårdarna som jobbar med de här djuren varje dag har kommit fram till att det bästa för den här gruppen är att låta dem somna in under hösten, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

Kräver ombyggnad

Anledningen till att det inte blir några nya vargar är indirekt den tragiska olyckan 2012 när en djurskötare hittades död i varghägnet. Efter det infördes nya säkerhetsregler. Det gör att hägnen inte är anpassade för att introducera unga, nya vargar, förklarar Filip Johansson.

– Efter den tragiska olyckan 2012 så har vi bytt arbetssätt. Vi går inte in till våra vargar överhuvudtaget och för att introducera nya unga vargar så behöver vi bygga hägn som möjliggör att vi kan slussa djuren emellan, för att kunna städa hos dem och sköta om dem på daglig basis.

De vargar som finns i dag har funnits på Kolmården sedan de var valpar och är vana vid anläggningen.

Kan bli nya vargar

Kolmården utesluter inte nya vargar i framtiden, under rätt förutsättningar.

– Vi kanske kommer att ha varg i framtiden på Kolmården, absolut. Men då vill vi göra det på bästa möjliga sätt och bygga för vargarna så att vi kan hålla en djurvälfärd i världsklass, säger Filip Johansson.

Beslutet att låta vargarna somna in, utan att ersätta dem med nya, var svårt att fatta, säger han.

– Det är alltid tråkigt när en art försvinner, men det är framför allt individerna som djurvårdarna som arbetar med de här djuren varje dag har väldigt starka relationer till. Så är det ett tufft beslut, men vi fattar våra beslut utifrån vad som är bäst för djuren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN