Nu ska det bli ordning på elnotan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-28

Energimyndigheten vill ta bolagen i örat

Klagomålshögarna mot elbolagen växer.

Men nu ska det bli ordning på elräkningarna.

Ett nytt förslag kan tvinga elbolagen att ta betalt i efterskott.

Slut på eländet Sollentuna Energi har redan infört ett system där invånarna har koll på elförbrukningen timme för timme. Ett steg i rätt riktning, enligt vd:n Bo Andersson.

I dag tar elbolagen betalt för den el de tror att du förbrukar. Få om ens några räkningar stämmer på kronan och alldeles oavsett åt vilket håll det felar drabbas kunden.

Klagomålen hos Allmänna Reklamationsnämnden mot elbolagen har ökat markant. Hittills i år har 77 ärenden behandlats, jämfört med 47 under samma period 1999.

Efterkrav stort problem

De flesta klagande har fått efterkrav på tusentals kronor för att elbolagen inte skött sitt avläsningsuppdrag.

- Det är ett stort problem och kunden får sällan rätt eftersom man måste betala för det man förbrukat, även om man handlat i god tro, säger Sylvia Lindell, jurist på Konsumentverket.

Problemen kring elbolagen ligger just nu under statlig lupp. På måndag presenterar Energimyndigheten ett förslag som ska tvinga elbolagen att ta betalt efter förbrukning.

Timvis mätning ger exakta räkningar

Enligt uppgift till Aftonbladet innebär förslaget att bolagen i framtiden måste mäta elförbrukningen minst fyra gånger om året hos kunder som gör av med mer än 8 000 kilowattimmar. I dag mäts den bara en gång om året.

Tanken är att mätningarna ska bli så kostsamma att bolagen installerar timvis mätning som ger exakta räkningar. Elbolagen har hittills hävdat att timvisa mätningar blir för dyra.

- Kostnaden är överdriven, det kostar mellan 19 och 150 kronor per kund och år att läsa av mätarna en gång, och en timmätare kostar omkring 200-300 kronor per år, säger Stefan Goldkuhl, analytiker på Energimyndigheten.

Klagomålen på elleveranser ökar

Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln