Blixten tog Maries man

Uppdaterad 2011-07-19 | Publicerad 2011-07-18

Johnny, 51, dog på tävlingsplanen ”Den träffade honom rakt i nacken”

Det hade slutat regna och alla trodde ovädret hade dragit förbi.

Då kom blixten.

Urladdningen träffade trebarnspappan Johnny Hoas, 51, med full kraft och dödade honom omedelbart.

– Det var minst 70 personer där på planen. Det är klart jag har funderat på varför den träffade just honom, säger hans änka, Marie Hoas.

Den 23 juli 2005 deltog den gotländske ryttarprofilen Johnny Hoas, 51, i det årliga riddarspelet vid Gripsholms slott i närheten av Mariefred.

På eftermiddagen drog ett häftigt åskoväder in över området. Tornerspelen avbröts och publik och deltagare trängde ihop sig under ett partytält på tävlingsområdet.

När åskan och regnet upphörde efter någon timme gick Johnny och de andra ut på tävlingsplanen igen. De höll just på att plocka ihop utrustningen när allt lystes upp av ett kraftigt ljussken.

– Det var en fruktansvärd smäll, säger klubbkompisen Fredrik Strange som befann sig alldeles i närheten av Johnny när blixten slog ner.

– Det bara small och så for vi i backen allesammans.

Slungades i väg

Blixten träffade Johnny med full kraft. Det var inte en liten sidourladdning, en sådan som man har hyggliga chanser att överleva, utan en stor blixt med kraft nog att klyva träd och smälta sand.

– Den träffade honom rakt i nacken, säger hans änka, Marie Hoas.

Kraften i urladdningen var enorm och Johnny dog omedelbart. I statistiken över dödande blixtnedslag är Johnnys fall relativt ovanligt.

De flesta som dödas av blixten i Sverige står under ett träd som träffas. Men Johnny befann sig långt från närmaste träd och hade tagit av sig riddarutrustningen, vapen och andra ledande föremål.

Ändå träffades han.

– Det har spekulerats i om han hade foten på elbandet som användes för att begränsa spelplanen. En kvinna som höll i bandet slungades i väg flera meter. Men än är det ingen som riktigt har kunnat förklara vad som hände, säger Marie Hoas.

Skapade en supercell

Blixten som dödade Johnny kom från värmeåska, de korta men intensiva oväder som uppstår riktigt varma sommardagar.

De är vanligast i juli och augusti, just när sommaren är som varmast.

En helt annan oväderstyp är de extremt intensiva åskovädren som härjade över Sverige i juni i år och uppstod när mycket varm luft från Ryssland krockade med kallluft från Atlanten.

Under några dagar låg fronterna rakt över Sverige och gav bland annat upphov till en så kallad supercell över Örebro.

– Antalet åskdagar var inte fler än vanligt, däremot gav ovädren upphov till fler blixtar än normalt, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

”Sker under lång tid”

Som ett resultat av detta ser årets sommar ut att bli den värsta åsksommaren i modern tid, med 122 000 kraftiga urladdningar enbart under juni.

– Klimatförändringarna kommer att ge mer extremväder, och åskan i juni måste väl räknas som ett sådant. Men förändringarna kommer att ske under mycket lång tid, så det är nog för tidigt att säga att det här berodde på det, säger Elin Torstensson.

Så skyddar du dig mot blixten

Inomhus: Stäng fönster och undvik elektriska apparater, eldstäder och vattenledningar.

Utomhus: Ta skydd i en byggnad, ju större desto bättre.

I bilen: Sitt kvar. Karossen leder bort strömmen från kupén.

I skogen: Håll dig minst två meter från höga träd.

Mobiltelefonen: Drar inte till sig blixten, men se till att den inte är ansluten till dator eller laddsladd.

Källor: Elsäkerhetsverket, Uppsala universitet.

Hjärtat stannade på Jan-Åke Näsman när han träffades av blixten på Dannerotravet i tisdags. Veckan innan dog en 41-årig pappa när blixten slog ner i luftmadrassen.

Sommaren 2011 ser ut att bli den värsta åsksommaren i modern tid.

Fler bränder, större skador på elnätet – och fler människor som skadas eller dödas.

Även om risken att drabbas låter liten träffas i genomsnitt fem människor av blixten varje år – varav en dör.