Säkerhetskontrollen missade flaskan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-04

Dzmitry Nestserau kunde utan problem ta med sig en stor vattenflaska ombord på flygplanet från Marocko.

Nu vill han varna för att det var så lätt.

– Nästa terrorbombare kommer att sätta sig på ett turistflyg från något av de här länderna, säger han.

Dzmitry Nestserau fick ta med både sin termos och vattenflaska ombord på planet. Han vill nu varna för den bristande säkerheten.

På nyårsafton skulle Dzmitry Nestserau flyga hem till Sverige från Agadir i Marocko. När han kom fram till säkerhetskontrollen på flygplatsen fanns där ingen information om att vätskor var förbjudna på planet.

Själv hade Dzmitry Nestserau en vattenflaska på 1,5 liter och en termos med te i sitt handbaggage.

– Det fanns ingen information och inga soppåsar att slänga otillåtna saker i. Jag tänkte att de säkert skulle ta ut mina flaskor när de hade röntgat väskorna. Men det gjorde de inte, säger han.

Är orolig

Nu i efterhand känner han sig oroad över hur lätt det var att ta med sig vätskan ombord på flygplanet. Särskilt med tanke på de terrorbrott som har inträffat på flygplan och den senaste självmordsattacken i Stockholm.

– Det var ju flera hundra svenskar ombord på det här planet. Jag är rädd att terrorister ska förstå hur lätt det är att komma förbi säkerhetskontrollerna och begå fler attentat, säger han.

Hög säkerhet inom EU

Regleverket inom EU är glasklart vad gäller förbudet att ta med vätskor ombord på flygplan. Där sker också inspektioner för att kunna garantera att reglerna efterföljs.

I länder utanför EU är det inom FN:s samarbetsorgan ICAO (International civil aviation organisation) som säkerheten regleras.

– Alla länder har förbundit sig till bestämmelserna om att det ska vara ett förbud att ta med sig vätska ombord på flygplan. Sedan är det upp till varje lands myndigheter att kontrollera att det efterföljs, säger Anders Lennerman, säkerhetschef på Arlanda.

Behöver man vara orolig när man flyger från länder utanför EU?

– Nej, det tycker jag inte. Sedan 2006 har man inte upptäckt att någon vätska använts som en del i någon bomb på flygplan. Senast hade vi den så kallade kalsongbombaren, men då var det explosiva ämnet i pulverform, säger Anders Lennerman.

De nya reglerna infördes 2006 efter att polisen avslöjat ett planerat terrorattantat i London där gärningsmännen skulle blanda ihop olika vätskor till en explosiv massa. I samband med det sa kommissionären för transportfrågor, Jacques Barrot, att hotet från flytande explosiva ämnen "är konkret och universiellt".

– Den nya förordningen kommer att täppa till en lucka i vårt försvar genom att införa restriktioner i fråga om vilka vätskor som passagerare får ta med sig genom säkerhetskontrollen och ombord på flygplanet, sa han då, enligt en artikel på Europeiska kommissionens hemsida.

Förbudet kommer att upphävas när verktyg tagist fram som kan analysera och godkänna all vätska innan den tas ombord.

Har du haft med dig otillåtna saker på
flyget?