Sverige och Storbritannien: Vi fördjupar vårt försvarssamarbete

Uppdaterad 2016-09-27 | Publicerad 2016-09-26

Sverige och Storbritannien fördjupar försvarssamarbetet - för att "bemöta det ryska hotet".

Det skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon i en gemensam debattartikel i DN.

I en gemensam debattartikel i DN skriver Sveriges och Storbritanniens försvarsministrar att det råder ett försämrat militärstrategiskt läge och att länder därför inte har råd att vara oense om försvars- och säkerhetsintressen.

Pekar ut Ryssland

De två ministrarna betonar att säkerhetssituationen är "utmanande" och pekar särskilt ut Ryssland. "Den ryska aggressionen och den illegala annekteringen av Krim är den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen. Detta, tillsammans med den omfattande propagandan och ökad militär aktivitet i vår region, gör att vi drar slutsatsen att det militärstrategiska läget i vår region har försämrats".

Försvarsministrarna skriver: ”För att bemöta det ryska hotet är vi ståndaktiga i vår uppfattning: Krim är en del av Ukraina och den ryska militära aggressionen mot Ukraina måste få ett slut.”

Undertecknade avtal

Det fördjupade samarbetet mellan Sverige och Storbritannien fastslogs i juni genom ett samarbetsprogram som skrevs under i London av de två försvarsministrarna. I programmet slås fast att länderna ska ”sträva efter ömsesidig förståelse av strategiska försvars- och säkerhetsfrågor”, att länderna ska verka för att tekniskt kunna samverka med varandra samt öka förmågan att ”agera gemensamt”.