Bröstcancerfonden varnades av Facebook

Publicerad 2016-09-06

Charlotta Lindgren blev nyligen avstängd på Facebook efter en bild där hon visar ärret efter en bröstcanceroperation. Då la Bröstcancerfonden upp bilden sin Facebooksida – vilket de fick en varning för. 

– Man blir ju jävligt förbannad och ledsen, säger organisationens kommunikatör Caroline Crafoord.

Nyligen uppmärksammade Folkbladet att Charlotta Lindgren blev avstängd från sitt Facebookkonto i tre dagar. Anledningen var att en bild där hon visar upp ärret från sin bröscanceroperation, blev anmäld för att sprida sexuellt innehåll – något som upprör Charlotta.

– Jag tycker inte den är direkt porrig, den sprider snarare hopp om att livet går vidare, att det kan går bra, säger hon och fortsätter:

– Får nakenhet bara visas om det behagar? Medan jag som är gravid, har tjocka lår, ser alldaglig ut och har ett ärr efter bröstcancer plockas bort. Det känns löjligt, som om jag är ett hot mot Sveriges säkerhet.

”Vårt jobb att visa dessa bilder”

Flera har reagerat på Facebooks censur av Charlottas bild, bland annat Bröstcancerfonden som publicerade bilden på sin egna Facebooksida. Men även där blev bilden för mycket för Facebook. På måndagen när Caroline Crafoord, kommunikatör på Bröstcancerfonden, skulle logga in möttes hon av en varning. Antingen skulle hon rensa sidan på bilder som var för nakna eller så skulle sidan tas bort helt.

– Man blir ju jävligt förbannad och ledsen. Det finns så mycket sidor med våld och sex, och så gör de så här.

Caroline Crafoord tycker att Facebook borde förstå vem som är avsändare när de ska ta dessa beslut.

– Vårt jobb är ju att prata om bröstcancer och att visa bilder.

Eftersom att hon tog bort bilder finns sidan kvar men flera har reagerat på att de ens fick en varning från början.

– Folk är jätteupprörda, det är ingen som tycker det är okej.

”En kamp för alla cancerdrabbade”

Även Charlotta har fått stöd från allmänheten, flera har lagt upp bilden själva för att visa sitt missnöje. Hon har hört av sig till Facebook och säger att hon inte kommer ge sig förrän Facebook ger henne svar på varför de agerade som de gjorde.

– Först tänkte jag hur jag ska orka det här men det är en kamp för alla cancerdrabbade, säger hon och fortsätter:

– Stort tack till alla som har stöttat mig och som delat bilden och tycker det är fel.

Följ ämnen i artikeln