SDU stämmer SD i bråk om hemsida

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:
SDU:s ordförande Jessica Ohlson.
Foto: ANDERS DEROS
SDU:s ordförande Jessica Ohlson.

Sverigedemokraterna stäms av sitt tidigare ungdomsförbund.

Det ursprungliga SDU vill inte att partiet använder deras gamla sajt till sitt nya ungdomsförbund – som heter nästan samma sak.

Sverigedemokraterna bröt med sitt tidigare ungdomsförbund SDU i september förra året med motiveringen att de hade ”ideologiska skiljaktigheter”.

Då kulminerade en konflikt som pågått i flera år – och som ännu inte är över.

SD startade ett nytt ungdomsförbund, SDU Ungsvenskarna, och gav dem nätdomänen sdu.nu. Nu stämmer det ursprungliga SDU partiet då de menar att de äger rätten till webbplatsen.

Ett par månader efter det stora uppbrottet skickade SDU en uppmaning till SD att lämna tillbaka sajten. En och en halv månad svarade SD kort och gott nej.

”Av den anledningen är det nödvändigt att inge stämningsansökan”, skriver det första ungdomsförbundets ordförande Jessica Ohlson i ansökan.

Skrevs på Björn Söder

Ohlson skriver att Sverigedemokraternas it-ansvarige Martin Henriksson vid tidigare tillfälle fått lov att administrera domänen och registrera den på en ny adress – men att det då aldrig varit tal om ägarbyte.

Enligt hennes ungdomsförbund passade Henriksson då på att byta ägare för hela domänen och ange dåvarande partisekreteraren Björn Söder som kontaktperson.

”SDU hade ingen kännedom om att ägaruppgifterna för domänen ändrats 2014 utan var av uppfattningen att domänen fortfarande ägdes av föreningen SDU”, skriver Jessica Ohlson.

Publicerad:

LÄS VIDARE