Hetare värmeböljor väntar i Europa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-19

Forskare varnar: Åtta grader varmare än normalt

De senaste årens rekordvarma somrar i Sydeuropa är bara en västanfläkt mot vad som väntas i framtiden. De extremt heta sommardagarna blir fem gånger fler och upp till åtta grader varmare än under andra halvan av 1900-talet.

Det varnar en grupp amerikanska klimatforskare för i tidskriften Geophysical Research Letters. De har i en mycket noggrann klimatmodell gjort en långsiktig prognos för hur varmt det kommer att bli i Medelhavsområdet det närmaste seklet.

Forskarna räknar på två scenarier, ett med snabb befolkningstilllväxt och få klimatåtgärder och ett med en mindre folkökning och ambitiösare insatser mot klimatförändringarna.

Åtta grader varmare

I det första scenariot kommer de extremt höga och hälsofarliga sommartemperaturerna att öka kraftigt, allra mest i vissa regioner i Frankrike. Där kommer sommardagarna i slutet av seklet vara åtta grader varmare, jämfört med perioden 1961–1989.

Antalet extremt heta dagar kommer också att öka kraftigt i Medelhavsländerna. Störst är ökningen längs kusterna i Spanien, Egypten och Libyen som får räkna med upp till 40 fler farligt heta dagar varje år, fem gånger fler än i dag, innan seklet är till ända.

I det andra scenariot blir värmeökningen hälften så stor. Men forskarna varnar ändå för att politiker och beslutsfattare måste bereda sig på att extrema värmeböljor, likt den som slog så hårt mot Europa 2003, kommer att bli allt vanligare. Det även om klimatåtgärder sätts in.

Snustorra jordar

Det som gör Medelhavsområdet så känsligt och sårbart för klimatförändringar är, enligt forskarna, att jordarna där numera är så torra. När temperaturerna stiger blir marken inte bara hetare, den orsakar också svår torka. Det i sin tur minskar avdunstningen och dess kylande effekt på klimatet.

Den extrema värmeböljan i Europa uppskattas ha lett till 35000 människors död av vilka 15000 inträffade i Frankrike. Men även åren därefter har varit ovanligt varma. I fjol noterades flera veckor med temperaturer på 35–40 grader i Spanien, Frankrike och Italien.

PO Lindström/TT

Följ ämnen i artikeln