Iva-personalen: ”Jobbat 12,5 timmar utan rast”

Uppdaterad 2020-12-16 | Publicerad 2020-12-15

Överbeläggningen på Stockholms intensivvård sätter press på en redan trött vårdpersonal.

Många vittnar om långa arbetspass utan raster och indragen semester.

– Vi krälar på golvet, dag ut och dag in, medan folk fortfarande går ut och julhandlar. Nu när vi nått taket är det riktigt svårt, säger intensivvårdssjuksköterskan Johan Eskander.

Efter 12,5 timme går intensivvårdspersonalen på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna av sina pass. De vittnar om ett pressat läge, med fler patienter än det finns plats för.

– Jag har inte haft en lunchrast på hela dagen. Jag försöker sitta ner för att få en paus ibland, när det går, säger en iva-sjuksköterska som vill vara anonym.

Antalet bekräftade coronafall fortsätter att stiga i landet. I Stockholm är läget inom vården tufft och tröskeln för vilka patienter som får intensivvård i Stockholm har höjts, vilket Aftonbladet tidigare berättat om.

– Det är många äldre personer på vår avdelning som egentligen borde skickas till geriatriken, men där finns det inte heller plats, säger sköterskan.

Anneli Setterkrans, iva-sjuksköterska på Huddinge sjukhus.

Känner oro för en tredje våg

Anneli Setterkrans, iva-sjuksköterska, kommer ut från sitt arbetspass på Huddinges intensivvårdsavdelning när Aftonbladet träffar henne. Hon säger att personalen är trött, efter veckor med långa arbetsdagar, på en avdelning där antalet patienter inte minskar.

– De som jobbar heltid vet inte när och om de får vara lediga över jul och nyår. Många har fått sin semester indragen, säger Anneli Setterkrans.

Många oroar sig också, då de jobbar med något som just nu saknar ett slutdatum.

– Vi hoppas att det inte kommer en tredje våg efter jul.

Många patienter är unga

Johan Eskander, intensivvårdsjuksköterska på Karolinska sjukhuset i Solna, bekräftar bilden som kollegorna i Huddinge ger.

– För varje arbetspass arbetar jag som tre intensivvårdssjuksköterskor. Jag ska ha koll på att läkemedel finns, att de ges på rätt sätt, att pumparna funkar. Gör man fel på intensiven kan det gå riktigt jävla fel, säger han.

Intensivvårdssjuksköterskan Johan Eskander.

Enligt Johan Eskander är patienterna som får intensivvård i alla åldrar.

– Vissa patienter är mellan tjugo och trettio år gamla, säger Johan.

Han önskar att fler följde restriktionerna och tänkte steget längre om trängseln i julhandeln. Han skulle också gärna se ett beslut från regeringen om hårdare restriktioner.

– Vi krälar på golvet, dag ut och dag in. Vem ska man ta in, vem har rätt till intensivvård, och vem har inte det? Vi släcker bränder. Det är redan slitsamt med en patient, och nu har vi tre. Vi räcker inte till, säger Johan.

Utöver en beskrivning av det tunga arbetet, som ger både ångest och skapar oro för många av dem som jobbar, säger han att det inte känns etiskt rätt.

– Anhöriga kommer och tar farväl, i mask, visir och skyddskläder. Det är inte värdigt, säger Johan Eskander.

 

PODD Rapport från iva

Aftonbladet Daily pratar med Rickard Lagedal, läkare på iva på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen