I dag begravdes Ahmed, 16, i sitt hemland – polisen står utan spår

Publicerad 2017-02-01

16-årige Ahmed sköts till döds vid en busshållplats i Malmö tidigare i år.

I dag begravs han i sitt hemland Irak.

I Sverige fortsätter utredningsarbetet och polisen söker fortfarande efter kulor och har i nuläget ingen misstänkt för mordet.

– Men inget indikerar att det skulle vara omöjligt att lösa detta, säger utredningsledaren Bo Lundqvist.

Det var den 12 januari som 16-årige Ahmed Obaid sköts till döds vid busshållplatsen på Amiralsgatan i stadsdelen Rosengård i Malmö.

I dag, onsdag, begravdes han i hemstaden Najaf i Irak.

Ceremonin inleddes vid 8-tiden svensk tid och kommer att pågå i två dagar.

– Hela familjen är på plats. De berättade att det var mycket folk där, många som grät och som ville dela med sig av sin sorg, säger Ahmeds kusin Housam Abbas.

Tusentals människor ska enligt Housam Abbas ha samlats för att visa sitt stöd – både människor som kände Ahmed personligen men även andra som är där för att visa sitt stöd för familjen.

– Ahmed var där och hälsade på för ungefär ett år sedan och många har bra minnen av honom. Han var som en bror för jättemånga och ingen fattar att det verkligen har hänt. Det är som en mardröm man väntar på att få vakna ur.

Inte anträffat något vapen

Ännu har ingen gripits för mordet på Ahmed.

Enligt utredningsledaren Bo Lundqvist, chef för polisregion Syds Kalla Fall-grupp, börjar dock bilden av Ahmeds sista timmar att klarna alltmer men understryker att det fortfarande finns frågetecken.

Han berättar att man hållit nya förhör med vittnen till händelsen och att man utifrån de uppgifterna gjort nya eftersök.

Dock har inga kulor eller vapen påträffats än.

– Men skulle vi hitta gärningsmannavapnet så kommer vi att kunna identifiera det även utan kulor.

Stor chans att kunna lösa mordet

I nuläget arbetar runt 25 personer med utredningen, vilket Bo Lundqvist bedömer som tillräckligt i nuläget. Merparten jobbar med fallet på heltid.

I nuläget vill Bo Lundqvist inte kommentera huruvida det finns någon misstänkt.

– Jag kommenterar inte misstankar i sig då vi fortfarande är tidigt i utredningsskedet. Dock hyser jag förhoppningar om att detta ska kunna lösas då inget indikerar på att det  skulle vara omöjligt eller särskilt svårt.

Utöver det fortsatta utredningsarbetet på brottsplatsen med dörrknackning, förhör, slagningar i register och analyser söker polisen även fler vittnen.

– Vi har träffat familjen som har en gemensam syn på problematiken och en vädjan om att folk som vet något  faktiskt träder fram och berättar det.

”Viktigt att berätta det man vet”

Bo Lundqvist säger att han i fallet med Ahmed ser en skillnad i förhören med andra mordutredningar, till exempel vid så kallade ganstermord, där han menar att det finns en annan slutenhet.

– I det här fallet pratar folk mer öppet och står för det som de säger. Ahmed kom från en ordnad och god familj och har inte den bakgrunden.

Samtidigt vädjar polisen till allmänheten att fortsätta samarbeta med polisen.

– Det är viktigt att man berättar för oss vad man vet och att man tar ställning för det rätta. Vi kan inte gömma oss undan det som händer utan vi har alla ett ansvar att berätta om vi sett något och det är viktigt att alla står upp för det.