Ryska ”supervapnet” sågas: PR-trick

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2022-03-20

Rysslands hypersoniska robotar sågas av experter.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi gör de ingen nytta i Ukraina.

– Antingen har man slut på vanliga robotar eller så är det ett PR-trick, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Det ryska försvarsministeriet bekräftade under lördagen att man avfyrat hypersoniska robotar mot en stor underjordisk vapen- och ammunitionsdepå i Ivano-Frankivsk i västra Ukraina.

Robotarna, som pekats ut som Putins nya ”supervapen”, kan färdas i över fem gånger ljudets hastighet och göra undanmanövrar som gör dem svåra att skjuta ner. Men i Ukraina fyller de ingen funktion, enligt Paasikivi.

– Det är ett vapen man tagit fram för att slå igenom amerikanskt luftförsvar, men varför använder man dem här?, frågar han sig.

Överstelöjtnanten tror att det kan röra sig om en maktdemonstration.

– Antingen har man slut på vanliga robotar eller så ville man prova dem. Det kan också vara ett PR-trick, säger han.

”Ryssland har kört fast”, menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

”Trodde man var på ett segertåg”

Finns det andra ryska vapen vi inte sett än i kriget?

– Inga konventionella. De har massförstörelsevapengarderoben, med kärnvapen, kemvapen och biovapen, men den tror jag inte att de kommer att använda. Annars har vi sett ganska mycket av det de har att tillgå.

Är det här det sista de har kvar nu?

– Det är jättesvårt att säga. Det finns många saker som tyder på att ryssarna är hårt trängda. De har använt mycket av sina styrkor och det är svårt att se vad de kan få dit för grejer, säger han och fortsätter:

– Ryssarna trodde att man var på ett segertåg och att ukrainarna skulle hälsa dem välkomna som befriare, lägga ner vapnen och ge sig. Det var en felkalkyl.

Ryska försvarsministeriet har släppt filmer som sägs visa ryska stridsplan utrustade med hypersoniska vapen som lyfter – för att avfyra hypersoniska missiler mot mål i Ukraina.
På de ryska militärfilmerna syns hur man bombar mål på marken i Ukraina. som sägs visa hur ryska stridsplan skjuter hypersoniska missiler mot mål på marken.

”Ukrainarna har en chans”

Överstelöjtnanten tror inte att Ryssland kommer att göra några större framsteg de kommande dagarna. Han flaggar i stället för att Ukraina nu kan inleda en motoffensiv.

– Ryssarna har kört fast och har ingen bra plan. Om man inte mobiliserar och stannar upp hela landet så har man inte så många fler förband att sätta in, så ukrainarna har en chans att vända det här. Tar man initiativet och anfaller kan de ryska förbanden hamna i underläge.