Partierna vill öka stödet till Ukraina

TT

Publicerad 2022-02-24

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Partiledare kräver nu ökat svenskt stöd till Ukraina.

”För Ukrainas sak är även vår”, skriver Moderatledaren Ulf Kristersson.

Efter Rysslands militära attack mot Ukraina fördömer flera partiledare angreppet i starka ordalag. Det höjs också röster för ökat svenskt stöd till Ukraina och regeringen har flaggat för att man planerar ytterligare stöd. Försvarsminister Peter Hultqvist har fått uppdraget att se vad Sverige kan bidra med, även i form av försvarsmateriel. Men Hultqvist vill inte säga nu om det kan bli tal om vapen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) hade ett kort möte med riksdagens partiledare efter lunch, före frågestund och möte med riksdagens EU-nämnd på eftermiddagen. Där ställdes det krav på att Sverige ska bistå Ukraina, om möjligt även med defensiva vapen. Andersson sade efter mötet att hon inte utesluter någonting.

– Vi bör bistå Ukraina med allt som Sverige och Europa kan hjälpa dem med, inklusive defensiva vapen, sade Ulf Kristersson inför mötet.

– Vi både bör och kan bistå Ukraina försvarsmässigt på ett sätt som utgår från Ukrainas behov. Då behöver vi snabbt få grepp om vad Försvarsmakten kan avvara, säger Kristdemokraternas ledare Ebba Busch.

Kristersson och Busch förutsätter också att det som sker innebär att regeringen går med på nya, extra pengar för att stärka det svenska försvaret.

Driva på

Andersson fick med sig ett budskap om att driva på i EU för så hårda ekonomiska sanktioner som möjligt mot Ryssland.

– Sverige behöver agera strategiskt och gå långt för att få till så skarpa åtgärder som möjligt, sade Ebba Busch.

Moderatledaren anser att Europa måste vara berett att använda EU:s fredsfacilitet och skicka riktiga fredsbevarande styrkor till Ukraina.

Nationell samling

Centerledaren Annie Lööf tycker att partierna bör fokusera på nationell samling och samarbete just nu.Att visa enighet är den viktigaste säkerhetspolitiska signalen nu och Sverige måste ha beredskap att stödja Ukraina och landets befolkning, säger hon.

– Som jag har förstått det efterfrågar Ukraina sjukvårdsmateriel, flygtransporter, fortsatta militära utbildningsinsatser och minröjning – och allt det är ju Sverige väldigt duktigt på, säger Lööf.

Om Ukraina efterfrågar även krigsmateriel och defensiva vapen så ska Sverige leverera, anser hon.

Lööf varnar för att landet kan stå på randen till en humanitär katastrof. Om många ukrainare flyr landet behöver EU agera gemensamt och ordna för att ta emot dem på ett bra och effektivt sätt.

Åkesson fördömer

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kallar Rysslands attack för ett oförsvarbart angrepp. Svaret måste bli kraftfulla sanktioner.

Det är för tidigt, enligt Åkesson, att spekulera om flyktingar från Ukraina.

”Vår analys är att flyktingströmmarna till övervägande del kommer att vara interna inom Ukraina” säger Åkesson i ett pressmeddelande.

”Mycket pekar på att vi kan rikta vårt fokus på humanitära insatser i det omedelbara närområdet och att en flyktingvåg till Sverige därmed kan undvikas”, skriver Åkesson som vill styra om bistånd från andra delar av världen till Ukraina.

Följ ämnen i artikeln