Vildsvin parar sig med Oskars grisar: ”Fått 150 kultingar”

Publicerad 2021-11-21

Inte ens 6 000 volt kunde hindra vildsvinen från att para sig med Oskars grisar.

Nu måste han hålla suggorna inne.

– En galt bara skrek och sprang rakt genom elstängslet, säger Oskar Ohlson, 23.

En av Oskars vildsvinskorsningar och en sugga med diande pyjamasgrisar.

De lystna besökarna började komma redan för fyra år sedan, något som P4 Skaraborg tidigare rapporterat om.

Oskar Ohlson, 23, hade precis börjat föda upp grisar i Odensåker mellan Mariestad och Skövde. Men de blev något fler än han hade tänkt.

– Det var min första kull med grisar. Åtta gyltor (suggor som inte tidigare fött grisar, reds. anm) blev betäckta, sedan var det en hel hög med kultingar. De såg ut som riktiga vildsvinskultingar, säger Oskar Ohlson.

– Det var kul då. Men sen var det inte så kul längre.

Resultatet blev till slut omkring 150 blandraskultingar.

Oskar säger att hans blandrasgrisar är smartare än Linderössvinen han föder upp.

”De visste att det skulle göra ont”

I flera år har Oskar Ohlson fört en bökig kamp mot vildsvinsgaltarna. Till slut försökte han med ett kraftigt rovdjursstängsel med 6 000 volt, som vanligtvis används för att hålla vargar borta.

Men inte ens det kunde stoppa galtarna.

– De visste att det skulle göra ont, jag såg att det var en galt som skrek innan han nuddade det. Sen bara skrek han och sprang rakt igenom. Det gör ju ont som tusan.

Efter det gav Oskar upp. Förra hösten byggde ett nytt stall och sedan dess får hans suggor bara gå ute på dagen. På natten trynar de inomhus.

– De älskar att vara ute. Men vi försöker göra det bästa av situationen, de har det så bra de kan de stackars gyltorna. De får mycket halm, nu på vintern har de det ganska gött.

Smartare än egna grisarna

Situationen har lett till att Oskar fått tre gånger så många grisar som planerat. Han har sålt så mycket kött han har kunnat, men en del har blivit över.

– Det jag vunnit är väl uppmärksamheten. Sen är köttet jättebra, jag föredrar faktiskt den här korsningen.

Oskar är glad över att äntligen fått kontroll över sin produktion, men oroas över svinpest.

Blandrasgrisarna är dessutom mer intelligenta är hans egna Linderödssvin, säger Oskar.

– De är lite mer lätta och jäkligt smarta. Sen gillar de att hoppa, stänger man in dem letar de efter flyktvägar. I början var det svårt, jag fick bygga om all inredning.

”Lite orolig”

De egna två avelsgaltarna har Oskar inte kunnat använda på flera år. Nu är han glad över att äntligen ha fått kontroll över sina grisar.

– Det är jätteskönt. Men man blir lite orolig också. Jag var på länsstyrelsen för att få hjälp med staket men det fanns ingen hjälp att få och inga stöd, säger han.

Oskar känner en viss oro över larmen om afrikansk svinpest som sprids över Europa.

– Uppenbarligen så gillar ju vildsvin att umgås med tamsvin. Det lär inte vara sista gången det här kommer hända. Det är något de borde kolla på.

Följ ämnen i artikeln