Regnkaos i Dubai – bilar under vatten

Uppdaterad 2024-04-18 | Publicerad 2024-04-17

Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai.

På tolv timmar föll lika mycket regn som det vanligtvis gör under ett helt år, rapporterar CNN.

Regnet började falla i måndags kväll och under tisdagskvällen hade 142 millimeter fallit – samma mängd som normalt sett faller på ett och ett halvt år, skriver The Guardian.

Enligt ökenlandets regering är detta de kraftigaste regnen på 75 år och de kallar det en ”exceptionell klimathändelse”.

Hus och vägar i ökenstaden har svämmats över och på bilder syns bilar som övergivits i vattenmassorna. Myndigheterna skickade tankbilar för att pumpa bort vattnet. Få avlopp från vägar och en del områden saknas eftersom landet normalt sett får ytterst sparsamt med regn.

Övergivna bilar i Dubai.

Flyg som har anlänt till stadens enorma internationella flygplats har fått dirigeras om till andra platser. Bilder visar hur asfalten på landningsbanorna mer börjat likna en sjö.

I tunnelbanan var vattnet ankelhögt och även de stora shoppingpalatsen Dubai Mall och Mall of the Emirates drabbades av översvämningarna.

Det kan bli kraftiga skurar även under onsdagen innan det torra vädret återvänder.

En övergiven buss i stormen.

Även Bahrain och Oman har drabbats av kraftiga översvämningar. I Oman rapporteras 18 personer vara döda, varav tio skolbarn som spolades bort i ett fordon, skriver Sky News.

Både Oman och Förenade arabemiraten, som var värdland för COP28 förra året, har tidigare varnat för att den globala uppvärmningen kan leda till fler översvämningar.

Stora översvämningar har drabbat Dubai.