2 000 år gammal tunnel i Jerusalem

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Användes av judarna för att fly undan romarna

Unikt fynd En 2 000 år gammal tunnel har hittats i Jerusalem. Arkeologerna tror att den användes när judarna försökte fly undan de romerska legionärerna.

Arkeologer har gjort en intressant upptäckt i Jerusalem.

En 2 000 år gammal tunnel har hittats.

En tunnel som har använts för dränering, men också som gömställe när stadens judar försökte fly undan de romerska legionärerna som erövrade staden år 70 e. kr.

Spännande föremål Flera intressanta fynd som keramikskärvor och mynt har hittats i den 2 000 år gamla tunneln i Jerusalem. Här syns några av fynden.

Den gamla tunneln hittades för cirka två veckor sedan under en massa bråte i Jerusalem.

Arkeologer letade efter den gamla huvudgatan i Jerusalem när de plötsligt hittade ett dräneringsdike som ledde till den gigantiska tunneln, som anses vara ett fantastiskt fynd.

– Vi höll på att leta efter gatan och plötsligt upptäckte vi tunneln. Vi sa bara "wow", säger Eli Shukro vid det israeliska riksantikvarieämbetet till nyhetsbyrån AP.

Tillsammans med Ronny Reich vid universitetet i Haifa leder han den uppmärksammade utgrävningen.

Hittills har arkeologerna kunnat undersöka 70 meter av tunneln. Tunnelns väggar är klädda med sten och man tror att den leder fram till floden Kidron som mynnar ut i Döda havet.

Infrastruktur och skydd

Arkeologerna har bland annat hittat keramikskärvor och mycket gamla mynt nere i tunneln. Fynd som ger en vägledning om hur gammal tunneln kan vara.

Forskarna tror att tunneln är samtida med det andra templet i Jerusalem som byggdes efter att Salomons tempel förstördes 586 f. Kr. Det andra templet revs sedan av romarna under Titus år 70 e.Kr.

Arkeologerna menar att tunneln är ett bevis på hur stadsplaneringen fungerade i Jerusalem för 2 000 år sedan, att den är ett tecken på välfärden i det dåtida samhället och visar oss hur infrastrukturen såg ut. Tunneln användes till att dränera staden vid skyfall och på det viset kunde man undvika översvämningar, uppger Ronny Reich.

Men det som framför allt fascinerar Ronny Reich och Eli Shukro är att tunneln även användes av judar som desperat försökte undkomma de romerska legionärerna som erövrade staden. I tunneln sökte de skydd och levde där tills de kunde fly från staden.

– Det var ett ställe där människor tog skydd och flydde från bränderna som härjade och förstörde Jerusalem, säger Shukron.