Hetsade budgivning – mäklare anmäldes

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-14

11 mäklare anmälda i år – två har avregistrerats

Få Stockholmsmäklare avstängs från sitt arbete.

Punkt SE:s granskning visar endast två avregistrerade mäklare på åtta månader.

I tisdags anmäldes två mäklare, anställda vid Svensk Fastighetsförmedling, till Fastighetsmäklarnämnden. De båda misstänks ha hetsat budgivningar på villor i Stockholm.

– De hade brutit mot vår budgivningspolicy och vi vill ge en tydlig signal till både bransch och allmänhet att detta är fullkomligt oacceptabelt, säger Svensk Fastighetsförmedlingds vd Peeter Pütsep.

11 varningar

Punkt SE:s granskning visar att perioden januari - augusti i år varnades 11 fastighetsmäklare i länet av Fastighetsmäklarnämnden. Två av varningarna ledde till att mäklarna avregistrerades.

– Man kan bli avregistrerad redan vid första varningen, om man gör något som strider mot god mäklarsed. Men avregistrering är väldigt ovanligt. Då ska det handla om något väldigt allvarligt, säger Johan Faxér på fastighetsmäklarnämnden.

Det kan exempelvis vara oregistrerade medhjälpare som utger sig för att vara mäklare eller oriktig bokföring.

”Bättre fastighetsmäklarsed”

I Stockholms län finns i dag 2 139 registrerade mäklare.

Oftast är det personer i anslutning till en hus- eller lägenhetsaffär som anmäler mäklare till nämnden. Men nämnden kan även få uppgifter från andra myndigheter, som Skatteverket, Bolagsverket eller från domstolar.

– Men har man ekonomiska krav på mäklarna ska man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden. Vill man få till en ändring som kan komma efterföljande konsumenter till godo hör man av sig till oss. Därmed bidrar man till en bättre fastighetsmäklarsed, säger Johan Faxér.