Gör om, gör rätt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-07

Ena dagen varslas tusentals anställda om att de kan bli av med jobbet.

Nästa dag delas miljardbelopp ut till aktieägarna.

Smart? Knappast.

Lena Mellin.

Storbolagens ledningar står inför ett betydande pedagogiskt problem denna vår.

Resultatet för 2008 är i de flesta fall hyfsat. Helåret, det som bestämmer storleken på bonusar till ledningen och utdelningen till aktieägarna, var ganska bra.

Men som alla känner till slog nödbromsen till under hösten. Finanskrisen spred sig blixtsnabbt från sitt amerikanska epicentrum till resten av världen. Misstron och rädslan bredde ut sig, order avbeställdes och konsumenterna höll hårt i plånboken.

Resultatet är redan historia. Tusentals människor varslades.

Nu, just nu, kolliderar det hyfsade helåret med den fasansfulla hösten. Det är den frontalkrocken vi bevittnar när samma bolag som nyss varslade tusentals personer nu föreslår att aktieägarna ska få dela på miljardbelopp.

Att förklara det kräver en pedagogisk stormästare.

Electrolux, vars vinst föll med 73 procent till 1,2 miljarder kronor, har kommit fram till att uppgiften är dem övermäktig. De slopar utdelningen till aktieägarna.

Det gör även bankjätten SEB. Trots att resultatet för förra året är det tredje bästa genom tiderna.

Andra företag är djärvare. De fortsätter ge utdelning till sina ägare. Volvos ledning vill att aktieägarna ska få dela på fyra miljarder. Men utdelningen blir betydligt blygsammare än förra året, två kronor eller en minskning med 63 procent. Vinsten gick ”bara” ned med 28 procent.

Också Skanska och Sandvik sänker utdelningen till aktieägarna mer än vinsten har fallit. SKF:s vinst ökade svagt men ägarna föreslås ändå få 30 procent mindre än förra året.

Volvo, Skanska, Sandvik och SKF har varslat 13 220 personer i Sverige om uppsägning. De är i högriskzonen för att bli av med sitt jobb och sin inkomst.

Samma företag vill dela ut 11,5 miljarder kronor till sina ägare. Betydligt mindre än förra året – men fortfarande 11 500 000 000 kronor.

Att frivilligt gräva djupa hål i kassakistan när bolaget går dåligt går inte att förklara. Gör om, gör rätt, som FRA-aktivisterna sa.