H&M fick miljardstöd – flaggar för utdelning

Ledningen vägrar intervju: ”Tyst period”

Uppdaterad 2021-04-01 | Publicerad 2021-03-31

Klädjätten H&M flaggar för att det finns ”goda utsikter” för en utdelning i år.

Samtidigt visar Aftonbladets granskning att företaget fått statliga stöd på över två miljarder kronor globalt förra året – varav närmare 300 miljoner från Sverige.

Men ingen i H&M:s ledning vill ställa upp på en intervju om stöden från skattebetalarna.

H&M är ett av de storbolag som fått mångmiljonbelopp i stöd under coronapandemin.

Aftonbladets granskning visar att företaget fått närmare 300 miljoner kronor av skattebetalarna i Sverige under förra året.

Av dessa är MSEK 68 omställningsstöd och MSEK 224 lönerelaterat”, skriver H&M.

Men H&M fick betydligt mer i statliga stöd under förra året. Totalt rör det sig om över två miljarder kronor globalt.

H&M:s vd Helena Helmersson.

H&M vill inte uppge vilka andra länder som stöden kommer från:

“Som tidigare kommunicerat i våra finansiella rapporter framgår att H&M-gruppen förra året erhöll statligt stöd som sammanlagt uppgick till drygt 2 miljarder kronor, varav 292 miljoner var från Sverige”, skriver bolaget.

H&M skriver även:

“Vi vill återigen påminna om att detta ska ställas i relation till att bolaget samtidigt förlorade intäkter på totalt över 46 miljarder kronor under året och att resultatet före skatt minskade med över 15 miljarder kronor (från 17 miljarder 2019 till 2 miljarder 2020)”.

För helåret, 1 december 2019 till 30 november 2020, landade H&M:s resultat efter finansiella poster på drygt två miljarder kronor.

I sin bokslutskommunike för det fjärde kvartalet skriver H&M att företagets finansiella ställning är ”fortsatt stark”.

Samtidigt flaggar klädjätten för en kontantutdelning i år:
”Bolagets finansiella ställning är fortsatt stark och styrelsens bedömning i dagsläget är att det finns goda utsikter för en kontantutdelning under hösten 2021”.

Journalisterna Jonas Alsgren och Erik Palm har under flera år granskat H&M.

”Går till Sveriges rikaste”

– Utifrån Stefan Perssons perspektiv är det genialiskt att han har fått ett stöd av skattebetalarna som han till syvende och sist kommer ta del av genom en utdelning. Han och familjen äger omkring hälften av aktieposten i H&M via olika bolag, säger Erik Palm.
Enligt H&M är det ett ”direkt felaktigt påstående” att Stefan Persson fått ett statligt stöd av skattebetalarna.

Erik Palm är journalist och författare och tillsammans med Jonas Alsgren har han skrivit boken ”The Big Boss: Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person” (Norstedt).

Boken är ett resultat av en flerårig granskning.

– H&M:s agerande nu ligger helt i linje med hur de jobbar med statligt stöd på andra områden. I boken avslöjar vi att H&M gärna lutar sig mot staten, de butiksanställda får gå på a-kassa och socialbidrag för att kompensera för osäkra sms-anställningar. Detta trots att H&M är ett bolag som har gjort en vinst på 15-20 miljarder per år. Samtidigt har de varit exceptionella på att dela ut vinster till aktieägarna jämfört med liknande bolag, säger Jonas Alsgren.

Han fortsätter:

– Ytterst är det här en fråga för politikerna som har beslutat om det här stödet under coronapandemin, och om det var tanken att det ska gå till Sveriges rikaste person. Men utifrån Stefan Perssons perspektiv är det ganska smart.

Vägrar intervjuer

Aftonbladet har bett om en intervju med Stefan Persson, H&M:s vd Helena Helmersson eller någon i ledande ställning på företaget.

Men ingen har velat ställa upp.

Helena Helmersson ger inga intervjuer under tyst period, men om du skickar dina frågor ska vi se hur vi kan hjälpa till på bästa sätt”, skriver företaget.

Efter att ha fått ett antal frågor på mejl, bland annat om hur viktigt stödet från skattebetalarna har varit och hur klädjätten ser på en utdelning efter att ha fått miljardstöd, väljer H&M att inte svara rakt rakt på frågorna.

“Vi hänvisar till våra kvartalsrapporter för 2020 där man kan läsa om åtgärder kopplade till pandemins konsekvenser, statligt stöd och frågan om utdelning”, skriver företaget.

I samband med att Aftonbladet förra året granskade H&M, vilket ledde till en tillsyn från Diskrimineringsombudsmannen, valde vd:n Helena Helmersson även då att vägra en intervju, under sju veckor.

I stället ställde hon till slut upp på en intervju i Dagens Nyheter:

– Visst kan man få kritik från vissa håll, och det ska man ju lyssna på, men det handlar också om att inte tappa siktet på vart vi ska och vilka vi vill vara, sa hon till tidningen.

H&M:s svar

Efter artikeln publicerades vill H&M förtydliga att under de tre kvartal som H&M-gruppen har erhållit statligt stöd gjorde bolaget en förlust på en halv miljard kronor.
För helåret, 1 december 2019 till 30 november 2020, landade H&M:s resultat efter finansiella poster på drygt två miljarder kronor.

Bland det första vi gjorde när pandemin slog till var att den föreslagna utdelningen till aktieägarna på 16,2 miljarder slopades. Ledningens löner sänktes under tre månader och inga bonusar eller rörlig ersättning betalades ut för 2020. Ingen utdelning har ännu återupptagits”, skriver klädjätten.
H&M fortsätter:

De statliga stöden har gjort att vi har kunnat hålla igång verksamheten utan att behöva vidta ännu kraftfullare åtgärder bland annat rörande medarbetare. Ju snabbare vi kan komma tillbaka till normalläge desto bättre för alla parter; våra medarbetare, våra ägare, där de svenska pensionsfonderna ingår, och alla länder där vi har verksamhet eftersom vi genererar arbetstillfällen och intäkter i form av bland annat skatter, moms och pensionsavgifter. När vi väl är tillbaka i normalläge och om omständigheterna medger, så är det viktigt att aktieägarna så som tidigare ska få utdelning. När det blir och hur mycket kan vi inte säga förrän vi är ute ur krisen”.

FOTNOT: I en live-sändning använde Aftonbladets programledare ordet ”fiffla” kring H&M:s stöd. Sändningen är därför avpublicerad.

200 sekunder om rasismen på H&M