Facebook kan ställa till med elände

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2011-10-19

Ny rapport varnar för det populära nätfenomenet

Debattören Pär Ström.

Debattören Pär Ström kallade i går till presslunch i syfte att varna för vilket elände Facebook kan leda till.

Bara två journalister, en fotograf och en man från datainspektionen dök upp, vilket är synd, för han har betydande poänger.

Ja, det är samme Ström som uppmärksammats för sina upprörda åsikter om feminister, en samling obehagliga kärringar som på något märkligt vis lyckats lura i journalister och politiker att män är en "skock lata och egoistiska härskare som super, slår sina fruar och konspirerar i bastun om hur kvinnor bäst kuvas".

Nu har han har glädjande nog bytt ämne och författat rapporten "Storebror på Facebook – integritet och risker på sociala medier".

Han är inte den förste att varna för vilket elände det omåttligt populära fenomenet – 800 miljoner användare! – kan leda till.

Men nog finns det anledning att diskutera Facebook, inte minst om grundaren Mark Zuckerberg har rätt då han hävdar att människor för varje år lägger ut dubbelt så mycket information om sig själva som året innan.

Ström visar bilder och påpekar att Facebook vill att vi ska dela med oss av musiken vi lyssnar på, tidningsartiklar vi läser, filmer vi ser.

Det här låter inte så farligt, men jag behöver inte nödvändigtvis älska Sverigedemokraternas flyktingpolitik för att jag läser en debattartikel av Jimmie Åkesson om det muslimska hotet.

Jag kan lika gärna hata hans åsikter, vilket inte hindrar Facebook från att lagra min läsning. Företaget sparar allt. Det blir snart väldigt mycket information.

En kvinna i Österrike begärde ut allt som fanns lagrat om henne. Som EU-medborgare har du rätt till det. Det blev 880 sidor. Och hon hade bara varit med i fyra år.

Detta sparande är en mycket begåvad affärsidé, för härmed skapas tidigare oanade möjligheter för annonsörer att skräddarsy erbjudanden till dig och mig.

Ström har även undersökt hur det är i USA. Det gör han rätt i. För det som händer där sprider sig.

Den amerikanska immigrationsmyndigheten uppmanar personalen att bli vänner med bidragstagare för att se om de fuskar, skattmasen snokar omkring, justitiedepartementet använder falska identiteter för att kartlägga vänskapsband, CIA har investerat i ett bolag som utvecklat en spindelprogramvara som övervakar vad som sägs i sociala medier.

Nej, detta är inga konspirationsteorier. Allt är belagt med hänvisningar till öppna och vanligtvis pålitliga källor.

I Europa är situationen bättre. EU:s justitiekommissionär Viviane Reding är tokig på Facebook och Google och har hotat med sanktioner om inte företagen följer europeiska regler för dataskydd.

Men vad händer om vi drabbas av nya terrorattentat? Minns den våg av antidemokratiska lagar och uppluckring av rättsäkerheten som svepte över västvärlden efter 9/11.

Ström skissar på ett skräckscenario. Storebror ser och hör i princip allt. Staten har direktaccess till Facebook och följer dina minsta rörelser.

Jag är själv på gränsen till besatt av Facebook och tror, möjligen naivt, inte på denna orwellska dystopi.

Men visst, det finns anledning att lyssna på hans råd. Vi vet alla att chefen kan vara dum i huvudet, men det är vanskligt att skriva det. Fyllebilden du lägger upp som 19-åring kan användas mot dig när du 20 år senare söker ett toppjobb. Och acceptera inte vem som helst som vän.

Ströms tankar är inte originella. Och han har säkert en egen agenda. Skriften ges ut av "Den nya välfärden", en nyliberal tankesmedja som mest ägnar sig åt tröttsam skattekverulans och förhoppningar om att all offentlig verksamhet ska konkurrensutsättas.

Men det innebär inte att hans rapport är oviktig.

Följ ämnen i artikeln