Svensk turist spottade på servitris

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-11

Fick hjälp hem av konsulatet

En 30-årig svensk spottade en servitris i ansiktet på flygplatsen i Edinburgh, Skottland.

Sedan jagades han genom flygplatsen av vakter.

Servitrisen stod och torkade av borden på flygplatskaféet när svensken dök upp första gången. Han frågade om någon lämnat in en mössa, men det var det ingen som hade.

Den 30-årige stockholmaren gick iväg men kom snart tillbaka med ett uselt humör. Han började skrika på servitrisen och spottade henne rakt i ansiktet, enligt Edinburgh Evening News.

Jagades av vakter

Sedan sprang han därifrån, men flygplatsvakterna hann ifatt honom.

Svensken greps och fick spendera två nätter inlåst.

Händelsen inträffade i onsdags förra veckan. I fredags togs fallet upp i en skotsk domstol. Domaren Elisabeth Jarvie beslutade att eftersom 30-åringen redan spenderat två nätter bakom galler så fick det vara straff nog, skriver Edinburgh Evening News.

Fick konsulathjälp

Svensken hade besökt en vän i den skotska staden Perth och var på väg hem till Sverige.

Eftersom han greps missade han planet till Sverige. Men tidningen Scotsman skriver att det svenska konsulatet ordnade en ny biljett åt mannen.

Generalkonsul Torvald Colliander får inte kommentera fallet, men säger till Aftonbladet att konsultatet i regel aldrig betalar folks hemresor.

UD:s presstjänst förklarar dock att konsulaten i vissa fall lånar ut pengar till den som inte kan betala sin egen hemresa.

– Men det är pengar som de måste betala tillbaka, säger Ellinor Lundmark vid presstjänsten.