Ren invasion

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-25

”Jag har aldrig sett något liknande”

LOFSDALEN. Familjen Ström möttes av en ovanlig syn.

På altanen stod hundratals renar.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Lena Ström, 43.

Renarna invaderar stugorna på Hoverkets fjällsluttning. Häromdagen när familjen Ström, som har sommarstuga i området, skulle ta en titt på de nybyggda stugorna på fjället i Lofsdalen fick de en chock. På och kring altanen på ett hus i mångmiljonklassen trängdes hundratals renar.

– Det såg otroligt komiskt ut. Renarna har säkert haft samma stråk i åratal och ger inte upp bara för att det är ett hus där, säger Håkan Ström, 43.

Täckt av renbajs

Huset står outhyrt. Varje eftermiddag i flera veckors tid har renarna samlats vid verandan. Och nu är hela framsidan täckt av renbajs och den anlagda gräsmattan totalt söndertrampad.

Renskötaren David Kant från Brändåsen tror att det rör sig om vilsna hanrenar som försvunnit eller tappats bort från olika hjordar under våren. Han uppskattar att de är runt 250 stycken.

– Renar är vanedjur som vill springa samma sträcka varje dag. Visst brukar de leva nära människan, men jag har aldrig sett dem gå upp på en altan, säger han.

Familjen Ström lyckades komma väldigt nära renarna utan att de skrämdes iväg.

– Det är inte mygg och knott som är det värsta här – det är renarna, säger Lena Ström.

Kommer tillbaka

Enligt David Kant är det vanligt att renar tappas bort på fjället och renägaren har inte tid att leta upp dem. Han tror att det är svårt att få renarna att ändra stråk.

– Renarna kommer säkert tillbaka till altanen även i fortsättningen, säger David Kant.

Nu är det upp till rennäringen i området att reda ut vilken renhjord varje ren kommer ifrån och därefter splittra renhjorden.