Minst 29 döda i självmordsattacker

Publicerad 2016-04-04

Minst 29 människor har dödats och runt 60 har skadats efter en serie av självmordsattentat i Irak på måndagen. Terrorsekten IS uppges ligga bakom de synkroniserade dåden, som enligt tjänstemän riktats mot shiamuslimsk milis och säkerhetsstyrkor.

Den dödligaste attacken inträffade i provinsen Dhi Qar, södra Irak. En självmordsbombare sprängde sig själv på en restaurang och tog med sig minst 14 människor in i döden, samtidigt som 27 skadades, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt kom rapporter om ytterligare en attack i hamnstaden Basra. En ensam attentatsman körde in en bil med sprängämnen på en populär gata i staden och dödade fem personer och skadade ett tiotal.

Fler attacker

En tredje attack inträffade i Sadr al-Quanat, Bagdad, när en självmordsbombare körde in en lastbil med explosiva ämnen i en vägkontroll, där minst fyra soldater dödades och tio andra skadades.

Enligt lokala säkerhetskällor dödades också två medlemmar ur regeringens säkerhetsstyrkor i bilbomber i provinsen al-Anbar väster om Bagdad, och en tredje dödades i ett sprängattentat söder om Bagdad på måndagen, rapporterar Reuters.

IS uppges ansvariga

Ännu är det inte helt fastslaget vilka som ligger bakom attackerna, men nyhetsbyrån Reuters rapporterar att terrorsekten IS ska ha tagit på sig flera av dåden via sin nyhetsbyrå Amaq.

Jihadistgruppen IS kontrollerar områden i norra och västra Irak och utför ofta självmordsattentat i landet, riktade mot både civila och säkerhetsstyrkor.

Förra månaden sprängde sig en attentatsman vid en fotbollsarena i södra Bagdad och dödade fler än 30 människor.

Följ ämnen i artikeln