Schyman gör hembesök för att locka nya väljare

Publicerad 2014-02-07

Nu strömmar medlemmarna in efter SVT:s serie: Vi kommer in i riksdagen

Feministiskt initiativ har exploderat med tusentals nya medlemmar.

Men partiet växer inte i opinionen.

Det ska talespersonen Gudrun Schyman ändra på – med hundratals hembesök.

– Vi lever i ett feministiskt genombrott. Jag är övertygad om att vi kommer in i riksdagen, säger hon.

Efter Belinda Olssons omdebatterade serie ”Fittstim – min kamp” har Fi:s medlemsantal exploderat. Nu ska Gudrun Schyman göra hundratals hembesök där hon föreläser om feminism och Fi.

Supervalåret är ännu bara barnet. Alliansen vill klättra. De rödgröna leder och önskar att det redan var september.

Men nu riktar väljarna också sin uppmärksamhet mot det rosa partiet till vänster – Feministiskt initiativ.

Ökade medlemsantalet

Efter det första avsnittet av SVT:s omdebatterade serie Fittstim – min kamp ökade Fi:s medlemsantal med över 2 000 personer. Nu har partiet 7 500 medlemmar.

– Efter den där tv-serien tänkte många att så här kan feminismen inte beskrivas, det stämmer inte med min verklighet, säger Gudrun Schyman.

Gör hembesök

Fi:s främste talesperson har nu en hektisk vår framför sig, hon ska hinna med 100 inbokade hembesök där hon föreläser om feminism och Fi – om värden samlat ihop en publik på minst 30 personer.

– Och sen innan sommaren tänker jag klara av 100 till.

Men trots att intresset för partiet växer så syns ingen tydlig ökning i opinionen. Partiet ligger kvar på mellan en halv och en procent i Aftonbladet/United minds senaste mätningar.

– Vi har målet att komma in i riksdagen. Sen om det blir fyra procent eller fjorton, det är inte det vi diskuterar, säger Schyman.

– När vi kommer in blir det ett kunskapslyft för alla – även för dem i andra partier. Feminismen är inte ett särintresse utan en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati.

Fi ser sig som motpolen till Sverigedemokraterna och Gudrun Schyman riktar hård kritik mot de andra partierna. Hon menar att de bara låter dem hållas som ett enfrågeparti och nöjer sig med att kalla dem främlingsfientliga.

’De är rädda’

Hon säger att SD sysslar med rasism – ”när man buntar ihop och avidentifierar och säger att den här gruppen är så här och därför ska de behandlas så här” – och att man måste våga säga det.

– De partier som sitter i riksdagen i dag vågar inte säga det för att de är rädda för att förlora väljare, säger Gudrun Schyman.

Avhopparna – Så ser de på Fi inför valet i höst

Ebba Witt Brattström, professor, litteraturvetare och feminist:

– Jag tror inte de har någon chans att komma in i riksdagen. Och jag tycker att den debatt som blossat upp nu kring feminismen är spretig, oseriös och medelklass. Men debatten om samtycke har varit bra. Jag tror att man måste förankra feminismen på annat sätt och föra fram de stora kvinnofrågorna. Jag tycker inte att Fi når ut på det sättet. Jag skulle inte kunna rösta på Fi i dag.

Helena Brandt, demokratikonsult som var med och grundade Fi:

– Jag önskar verkligen Fi all lycka i valet och jag tror att de kan få fler röster nu än tidigare, absolut. Men jag kan inte tänka mig att rösta på dem även om jag är och alltid kommer att vara feminist. Jag tror att man behöver arbeta mycket mer strategiskt med jämställdhetsfrågorna än vad man gör.

Susanne Linde, förtidspensionär:

– Jag är realist tyvärr och tror inte att det kommer gå så bra, de kommer inte in i riksdagen. Det är bra att de kämpar på. Men vi borde ha tagit chansen precis när vi startat, till valet 2006, då fanns ett stort intresse. Jag vet hur de kämpar och sliter nu, men de skulle göra mer nytta i de partier som redan finns. Jag är nu med i Miljöpartiet, jag vet fler från Fi som gått dit.