Ett vykort från det gamla Sverige

Uppdaterad 2023-08-07 | Publicerad 2010-07-15

Klarakvarteren, crazy-humor och Povel Ramel.

Lennart Jirlow skickade ett vykort från det gamla Sverige.

Det finns en kategori sommarpratare som går att sammanfatta med rubriken De lite äldre utlandssvenskarna. Med fjär blick betraktas Sverige som det en gång var.

I konstnären Lennart Jirlows Stockholm kostar varmkorven 45 öre. Frilansarna pilar genom Klara­kvarteren och försöker sälja en dikt eller en skämtteckning.

På Bryggargatan sätter Casinogänget upp en revy och över staden ekar sånger från Evert Taube.

Tonen sattes direkt genom den äldsta skivan i radions grammofonarkiv, från 1891. Jirlow passade samtidigt på att redovisa andra händelser som inträffade 1891: På slottet, i arbetsrummet hos Oscar II, dinglade något vid den tiden mycket ovanligt: En ensam glödlampa. Det var också året då revykungarna Ernst Rolf och Karl Gerhard föddes.

Sedan tog vi oss i makligt tempo fram till runt 1950 och stannade där.

Det blev faktiskt en veritabel ”Vem är vem” från 1900-talets mitt. Här namedroppades Gösta Bernhard, Gunnar ”Knas” Lindkvist, femkamparen Björn Thofelt, Sven-Bertil Taube och den lite mindre kända men icke desto mindre remarkabla trollerikonstnären Tornedo. Vid sidan av den just avlidna vovven Mademoiselle Julie nämndes skådespelerskan Iréne Söderblom, sångerskorna Juliette Greco och Josefine Baker i förbifarten, annars framstår det jirlowska umgänget varit snudd på kuriöst enkönat.

Lennart Jirlows minnen formulerades med förtjusande sj-ljud och släpiga stockholmsskorrande ”r” som i Prrrovence. Det påminde inte så lite om hans måleri: naivistiskt, gladlynt, förflutet.

Ett program utan början, mitt och slut som jag tror gladde många medan det pågick.