Kungliga Nobelblåsor genom tiderna – expertens favoriter

Av: Nina Campioni

Publicerad:
Uppdaterad:

Taft, tyll, diamanter och spektakulära spetsar – Nobeldagen är äntligen här.

Men innan vi välkomnar 2017 års upplaga av Nobelstassar djupdyker Aftonbladets modeexpert Nina Campioni i arkiven och listar sina 10 kungliga favoritklänningar – genom alla tider.

Riktiga -plussare rakt över!

Silvia, 1976
Drottning Silvia gör debut i Nobelsammanhang och gör det rejält. In kliver hon i denna gula dröm med delikata silverprickar i mönstret från Christian Dior – en given succé! Valet av designer gav eko i modevärlden och klänningen är ofta med på olika utställningar.

Foto: Leif R Jansson / TT NYHETSBYRÅN

Silvia, 1994
Den här designen, gjord av Jacques Zehnder, är tidlös i svart och vitt och känns precis lika modern nu som då. Jag misstänker att hon kan ha fått en del vett och etikett-skit för att hon bär det kungliga blå bandet mot huden och under klänningen. Älskar kaxigheten!

Foto: PRESSENS BILD / TT NYHETSBYRÅN

Victoria, 2007
Den här klänningen designad av Pär Engsheden blev en vattendelare för svenska folket. Många tyckte den var gräslig men många med mig såg en ny prinsessa. En som gjorde modiga val, som hade fingertoppskänsla, som satte trenden och som fullkomligt strålade!

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Silvia, 2007
En av drottningens favoritdesigners, japanska Yuki, står för designen på många av Silvias klänningar och det här är min favorit. Färgen är perfekt till Silvias mörka toner och det japanska snittet vittnar om smak, mod och styrka. En drottning som följer med tidens anda!

Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN

Victoria, 2014
Så här ska en prinsessklänning se ut, snacka om galaklänning deluxe! Återigen är det Pär Engsheden som står för design och den här modellen är svårslagen. Vidden i kjolen, släpet, passformen – kronprinsessan ser ut som en sagoprinsessa!

Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN

Madeleine, 2015
Otroligt elegant och lyxig klänning designad av Fadi el Khory. Pärlbroderad klänning skapad av tyll och organza – bara orden är vackra nog. Jag är också särskilt svag för klänningar med lång ärm, tycker det tillför en extra dos pondus och sexighet på samma gång.

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Sofia, 2015
Ingen mindre än Oscar de la Renta står för designen vilket gör klänningen till en omedelbar klassiker. Det är dock ovanligt att vi ser svarta klänningar i Nobelsammanhang, kanske är det just det som gör den här klänningen extra speciell.

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Victoria. 2016
Under senare år har kronprinsessan gjort fler och fler så kallade statements när det gäller mode och klädval. Hon tänker svenskt, hållbart och med fokus på miljön. Därför är den här magiska klänningen alldeles extra speciell, nämligen designad och tillverkad i enbart hållbara material av inga mindre än H&M!

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Madeleine, 2016
Återigen en succé tillsammans med designern Fadi el Khory. Det här är min absoluta Madde-favorit genom alla tider. Men va? Är det inte en klänning? Näpp! För första gången bär en prinsessa kjol och blus på Nobel och ser det såhär fantastiskt ut så är det bara att tuta och köra. Jag menar, KJOLEN!

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Sofia, 2016
Även Sofia väljer svensk design detta år och tillsammans med övriga prinsessor blir de en otroligt välklädd trio. Den här smaragdgröna läckerheten är designad av Dagmar och jag är extra svag för vidden i ärmen och den höga halsen. Modernt och elegant!

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN