Paret döms för mord på Göran, 63

Publicerad 2015-01-20

En man och en kvinna i 25-årsåldern dömdes i dag för det uppmärksammade mordet på 63-årige lantbrukare Göran Lundblad.

Han hittades skjuten och nedgrävd i en åker i närheten av hemmet utanför Kalmar.

I dag klockan 11 kom domen mot dottern och tidigare svärsonen: 18 års fängelse.

Göran Lundblad hade skjutits i huvudet med ett hagelgevär. Dådet skedde när han låg och sov hemma i sin bostad i Norra Förlösa utanför Kalmar hösten 2012.

För att dölja det hela hjälptes de båda åtalade att undanröja bevis.

Bland annat skaffade de undan 63-åringens kläder och andra personliga tillhörigheter. Hans pass brändes upp upp och hans mobiltelefon slängdes i en gödselbrunn. De har därefter sanerat och renoverat det rum där mordet skedde.

Enligt åtalet tapetserade de om och bytte matta.

Förälskad i Missing People-volontär

63-åringen var enligt åklagaren god för 50-60 miljoner, pengar som paret varit ute efter.

Men efter en tid började de knaka i relationen. Den 23-årige mannen blev förälskad i en kvinnan från organisationen Missing People som deltog i sökandet. För henne berättade han alltihopa - information som sedan lämnades till polisen.

Uppgifterna blev genombrottet i utredningen. Polisen började gräva på den plats som pekats ut och där hittades kroppen med en rad kännetecken som mannen tidigare berättat om. Bland annat att kroppen rullats in i en presenning.

Domen som Kalmar tingsrätt meddelade är på 169 sidor.

”Grävt grop i förväg”

När det gäller straffet utdöms det efter hur lagen såg ut 2012 då mordet genomfördes. Och då skulle livstidstraffet förbehållas de allra allvarligaste fallen, brott där omständigheterna varit synnerligen försvårande.

Tingsrätten skriver:

I detta fall är mordet väl planerat och en grop för att dölja offrets döda kropp hade grävts i förväg. Gärningen har utförts i offrets bostad med offret liggande i sin säng.

Göran Lundblad hann vända sig om och skulle säga något och i det korta ögonblicket kan han ha känt dödsångest.

Det finns inga inslag av tortyr och det har inte varit fråga om något utdraget förlopp. Även om omständigheterna är mycket försvårande är det knappast så att omständigheterna kan sägas vara synnerligen försvårande.

Vid en samlad bedömning anser tinsgrätten att straffvärdet för mannen bör sättas till 18 års fängelse.

Dottern tog initiativet

När det gäller dottern anser tingsrätten att det försvårande i hennes fall är att hon bidragit till att mörda en mycket nära anhörig.

Tingsätten skriver att hon är den som med största sannolikhet har tagit initiativet till att gärningen har blivit begången.

Utredningen visar att Göran Lundblad inte kunde acceptera den man som hon valt som livspartner. Han ska också ha hotat att göra henne arvslös.

Inte heller här anser tingsrätten att omständigheterna kan anses vara synnerligen försvårande.

Därför dömer tingsrätten ut det högsta tidbestämda straffet för båda, 18 års fängelse.