18-åring åtalas för yxmord i Norrsundet

TT

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-08-31

En kvinna hittades död i en bostad norr om Gävle. En 18-åring har erkänt att han har dödat henne. Arkivbild.

En 18-årig man åtalas för att ha mördat en kvinna i 50-årsåldern med en yxa i Norrsundet norr om Gävle i mars, rapporterar lokala medier.

Mannen berättade för kompisar att han dödat henne, och i en inspelning med en vän säger han att det inte fanns någon speciell anledning, mer än att han störde sig på henne.

För polisen har mannen senare erkänt att han har dödat kvinnan och har beskrivit hur det gick till. Enligt Gefle Dagblad ska han i förhör ha sagt att han hade irriterat sig på ett sexuellt närmande från kvinnan, och att brottet därmed ska rubriceras som det mildare brottet dråp. Det håller dock inte åklagaren Joakim Johansson med om.

– Han går till och med ut ur rummet för att hämta yxan och då har han tid på sig att stanna upp och tänka igenom vad han ska göra. Jag menar att det är ett uppsåtligt brott, säger han till tidningen.

Efter dådet ska mannen ha lämnat kvinnan i lägenheten och tagit med sig några föremål – inklusive mordvapnet – enligt tidningen eftersom hans fingeravtryck fanns på föremålen.

– Det är ett oerhört hastigt förlopp, inte genomtänkt på något sätt men tingsrätten får bedöma om det är frågan om ett mord. Min klient är bara 17 år när det här händer, säger hans advokat Stefan Wallin till Gefle Dagblad.

En 27-årig man åtalas för grovt skyddande av brottsling sedan han hjälpt till att försöka att undanröja bevis, bland annat försökte de bränna upp yxan.