Lundaföretag hjälper myndigheter att hitta personer i virusområden

Publicerad 2020-03-06

Magnus Hultman, vd för Lundaföretaget Safeture.

Lundaföretaget Safeture hjälper arbetsgivare, myndigheter och organisationer att upptäcka om anställda varit i ett riskområde för coronaviruset.

– Vi släpper den här tjänsten globalt för att bidra till minskad smittspridning, säger bolagets vd Magnus Hultman.

Safetures affärsidé är en molnbaserad tjänst som ger företag information om lokala hot, incidenter och säkerhetsvarningar. För lite mer än en vecka sedan lanserades tilläggstjänsten ”Corona tracker.” Syftet är att det ska bli enklare för arbetsgivare att se hur smittspridningen ser ut där anställda på tjänsteresa befinner sig.

– På det här sättet kan man lokalisera personer som kan ha blivit utsatta för smitta, och därefter kan företaget ta ställning till hur man vill förhålla sig till det, säger Magnus Hultman.

Tjänsten innebär att man kan se hur viruset rör sig – något som hela tiden förändras.

– I stället för att företag själva ska behöva hålla koll på hur smittspridningen ser ut där anställda varit, för tillfället befinner sig eller planerar att resa, gör den här tjänsten det jobbet på ett enkelt sätt.

Korskör alla rapporterade utbrott

Sedan ”Corona tracker” lanserades har användningen skjutit i höjden. Enligt Magnus Hultman har i princip samtliga kunder använt sig av verktyget. Safeture har därför bestämt att tjänsten ska vara gratis under 40 dagar, man släpper den dessutom globalt till både myndigheter, organisationer och företag.

– Eftersom vi kan korsköra alla rapporterade utbrott av viruset med information om var de anställda befinner sig, kan vi bidra till att minska smittspridningen, fortsätter Magnus Hultman.

Följ ämnen i artikeln