Så hanterar de nordiska länderna viruset

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-04-27

Vissa elever välkomnas tillbaka till skolbänken medan andra får fortsätta sina studier på distans. Här är en kort genomgång av coronaläget och de restriktioner som råder i de nordiska grannländerna.

Sverige

Döda i covid-19: 2 274

Bekräftat smittade: 18 640

Invånarantal: 10,2 miljoner

Sverige har infört mildare restriktioner för att tackla coronapandemin än grannländerna. Grundskolor och barnomsorg har hållit öppet under virusutbrottet medan gymnasieskolor, universitet, högskolor och vuxenutbildning rekommenderats att undervisa på distans. Restauranggäster måste äta och dricka sittandes vid bord och flera restauranger i Stockholm har fått lov att stänga omgående på grund av trängsel i lokalerna. Det råder förbud för över 50 personer att samlas och mot besök på äldreboenden.

Smittspridningens centrum har länge varit Stockholm, där antalet bekräftade fall ligger kvar på en jämn nivå, konstaterade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens i helgen. Samtidigt har antalet fall ökat i andra delar av landet, som i exempelvis Skåne och Västra Götaland.

Norge

Döda i covid-19: 193

Bekräftat smittade: 7 533

Invånarantal: 5,4 miljoner

Norges regering har inte blåst faran över. Men i början av april ansåg man läget vara under kontroll och landet tar nu långsamma steg mot det normala. Vissa av de coronarestriktioner som infördes i mitten av mars har lättats. Förra veckan fylldes förskolorna med skrattande barn. Och på måndagen återvände omkring 250 000 barn till årskurs 1-4. Men universitet, gymnasium och skolor för årskurs 5-7 fortsätter, med vissa undantag, att hålla stängt.

Förbudet mot att resa till stugor och fritidshus har hävts men myndigheterna fortsätter att mana norrmännen att bara resa om det är absolut nödvändigt. Två meters avstånd ska hållas både inomhus och utomhus och det råder fortfarande förbud mot att samlas mer än fem personer åt gången. Bufféer är det bara att glömma och restauranger måste se till att besökarna kan hålla minst en meters avstånd.

Danmark

Döda i covid-19: 427

Bekräftat smittade: 8 698

Invånarantal: 5, 8 miljoner

I Danmark pågår en gradvis öppning av samhället, som till stora delar varit nedstängt sedan mitten av mars. Landet var bland de första i Europa att återöppna virusstängda skolor och de yngsta barnen var först ut att återvända till undervisning och förskolor i mitten av april. Sedan dess har yrkesgrupper som frisörer, psykologer, optiker och fysioterapeuter fått återgå till sina arbeten. Kollektivtrafiken har utökat antalet turer.

Fortfarande är det förbjudet att samlas mer än tio personer och det gäller åtminstone fram till den 10 maj. Samma gäller för de restriktioner som innebär att nattklubbar, diskotek, barer och värdshus håller stängt och att restauranger och kaféer enbart får erbjuda hämtmat. Gym, biografer, lekland och teatrar hålls stängda. Innan september är det uteslutet att fler än 500 personer kan samlas åt gången.

Statsminister Mette Frederiksen har upprepat att det är viktigt att samhället öppnas gradvis och kontrollerat.

Finland

Döda i covid-19: 193

Bekräftat smittade: 4 695

Invånarantal: 5,5 miljoner

I Finland har regeringen utropat undantagsförhållanden för att tackla coronapandemin. Det råder bland annat kraftiga restriktioner för in- och utresor i landet, förbud för över tio personer att samlas och grundskolor och universitet har stängt. I några veckor var landskapet Nyland, där Helsingfors ligger, isolerat från övriga Finland – men det hävdes den 15 april eftersom smittan då hade spridits till andra landskap och därmed saknades juridisk grund för isoleringen.

Restriktionerna kommer att vara kvar till åtminstone den 13 maj. Därefter planerar regeringen att lätta på dem, men i så fall stegvis.

De omfattande restriktionerna gör att Finland nu befinner sig i en lugn fas av virusutbrottet, enligt Mika Salminen som är landets motsvarighet till Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Kulmen väntas först i höst, sade han till finländska medier i helgen.

Island

Döda i covid-19: 10

Bekräftat smittade: 1 792

Invånarantal: 364 000

På Island råder förbud för över 20 personer att samlas och krav på att hålla två meters avstånd. Universitet, högskolor och gymnasium har stängt precis som klubbar, barer, museum, gym, simhallar och liknande. Den som reser in till Island måste sitta i karantän i två veckor. Island har coronatestat en större andel av befolkningen än många andra länder.

Restriktionerna som omfattar skolor och offentliga sammankomster gäller till åtminstone den 4 maj.

Den 24 april meddelade myndigheterna att inga nya fall av covid-19 hade inrapporterats de senaste 24 timmarna. Det beskrev statsminister Katrín Jakobsdóttir som en viktig milstolpe i kampen mot pandemin. Men samma dag varnade chefsepidemiolog Thorolfur Gudnason isländarna för att vaggas in i falsk säkerhet , i synnerhet som relativt få test hade genomförts just det dygnet. Sedan dess har fler fall bekräftats.

Källa: Tillgänglig statistik från ländernas folkhälsomyndigheter, hämtad klockan 14 den 27 april.

Följ ämnen i artikeln