President Duterte: ”Jag brukade själv döda misstänkta”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

På mindre än ett halvår har 5 927 misstänkta brottslingar dödats på gatorna i Filippinerna – av polis eller beväpnade medborgargarden.

Nu medger landets kontroversielle president Rodrigo Duterte, som lanserade ”kriget mot knarkhandeln”, att han själv dödat misstänkta brottslingar, rapporterar CNN.

– I Davao brukade jag göra det, sa han på ett möte i Manila i måndags.

Efter att Filippinernas president Rodrigo Duterte tillträtt sin post i juni inledde han ett ”krig mot knarkhandlare”. Tusentals misstänkta brottslingar har sedan dess mördats. Mellan den första juli och 12 december i år har 5 927 personer dödats av polis eller beväpnade medborgargarden, enligt Filippinernas polismyndighets officiella statistik.

”Patrullerade gatorna”

Dödandet har fördömts av flera människorättsorganisationer. I augusti uppmanade FN Duterte att genast avsluta ”kriget mot knarkhandeln” Ett av FN.s sändebud, Agnes Callamard, sa att presidenten gett sina medborgare en ”licens att döda” och att han dessutom direkt uppmuntrat personer att skjuta ihjäl misstänkta brottslingar.

Nu har den kontroversielle presidenten själv medgett att han brukade döda misstänkta knarkhandlare under sin tid som borgmästare i Davao city, innan han blev president.

– I Davao, brukade jag göra det. Bara för att visa grabbarna att om jag kan, varför kan då inte du?, sa han under ett tal i Manila, enligt CNN.

Under talet utvecklade han också hur det kunde gå till.

– Jag brukade åka runt på en motorcykel. Jag patrullerade gatorna och spanande efter problem. Jag letade efter konfrontationer så att jag kunde döda, sa han.

Matade krokodil med ett offer

Tidigare har flera påståenden om att Duterte personligen medverkat i så kallade dödspatruller förts fram.

Under en utfrågning i landets senat påstod den kände yrkesmördaren Edgar Matobato, som ingick i en av dödspatrullerna, att han själv hade sett presidenten tömma två hela magasin från en kulsprutepistol när han sköt ihjäl en man i Davao city.

Dödspatrullen i Davao city ska även ha stympat sina offer för att försvåra identifiering. Enligt Matobato slängde man också en man till en krokodil som slet honom i stycken.

President Duterte har sedan tidigare förnekat allt som Matobato vittnat om.

Publicerad: