Utskottsnej ger nya namn för von der Leyen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tyska Ursula von der Leyen behöver sannolikt hitta ersättare för sina tilltänkta EU-kommissionärer från Rumänien och Ungern. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Tyska Ursula von der Leyen behöver sannolikt hitta ersättare för sina tilltänkta EU-kommissionärer från Rumänien och Ungern. Arkivbild.

Omplanering krävs för Ursula von der Leyen sedan EU-parlamentet vägrat acceptera kandidaterna från Rumänien och Ungern.

En ny ungrare är redan på gång.

Rumäniens förra arbetsmarknadsminister Rovana Plumb ifrågasätts för ett miljonlån hon fick inför EU-valet i våras.

För Ungerns förre justitieminister László Trócsányi handlar det om oklarheter kring hans advokatfirmas kopplingar till regeringens arbete.

Båda har därför fått nej två gånger om från EU-parlamentets juridiska utskott inför deras tillträdande som nya EU-kommissionärer.

Att duon stoppas är ingen sensation. Regeringarna i Rumänien och Ungern är flitigt kritiserade inom EU för sin syn på rättsstatsfrågor och korruption. Båda har dessutom svagt stöd i sina egna partigrupper – den socialdemokratiska för rumänerna och den kristdemokratiskt konservativa för ungrarna – vilket redan på förhand placerat deras kommissionärer i uppförsbacke.

"Skandalöst"

Måndagens utskottsnej gavs med extra ilska från flera ledamöter, som irriterat sig ordentligt på att man ombetts att uttala sig ännu en gång, trots att man sade nej redan i förra veckan.

"Vi tvingades att rösta på nytt, trots att beslutet som togs i torsdags var klart. Den här antidemokratiska proceduren är skandalös", skriver franska vänsterledamoten Manon Aubry på Twitter.

En talesperson för tillträdande kommissionsordföranden von der Leyen uppger att tyskan ber om nya namn från Bukarest och Budapest.

– Kandidaterna måste vara lämpliga och matcha sina portföljer, säger talespersonen enligt nyhetssajten Politico Europe.

På flera håll i Bryssel rapporteras att Ungern redan valt att föreslå sin EU-ambassadör Olivér Várhelyi som ersättare för Trócsányi.

Sefcovic börjar

Tiden är samtidigt knapp.

Juridiska utskottets nej kom med bara några få timmar kvar till starten för veckans stora offentliga utfrågning som alla nya kommissionärer måste gå igenom.

Först ut att frågas ut är slovakiske Maros Sefcovic, som tilldelats ansvar för samarbetet mellan EU:s olika institutioner.

– Det är en stor ära för mig att framträda inför er som kommissionärskandidat. För mig är det också en särskild känsla med tanke på att vi om några veckor får fira 30 år av frihet i mitt land, efter sammetsrevolutionen (då kommunistregimen störtades i det dåvarande Tjeckoslovakien 1989). Jag kommer ihåg hur jag tittade ut över den ökända järnridån, över Donau, utan att veta om jag någonsin skulle få ta mig över, säger Sefcovic i sitt öppningsanförande.

Johansson väntar

Sefcovic tillhör de kommissionärer som von der Leyen fått "ärva" från avgående kommissionsordföranden Jean-Claude Junckers laguppställning. Slovaken väntas därför inte stöta på några problem i utfrågandet.

Inte heller svenska Ylva Johansson, som hörs under tisdagseftermiddagen, väntas få några större problem. Den tidigare arbetsmarknadsministern har av von der Leyen föreslagits bli migrations- och inrikeskommissionär.

Utskottsförhören pågår i en vecka och ska i slutändan leda fram till en omröstning i slutet av oktober om hela EU-kommissionen. Om det blir godkänt där kan von der Leyen och hennes kommission tillträda som planerat den 1 november.

Publicerad: