Årets Halloweentrend – filmkaraktärer

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I helgen kommer hälften av svenskarna att fira halloween.

Traditionsmässigt kommer hus pyntas och halloweendräkter inhandlas.

– Många passar nog på att under en kväll klä ut sig till sin favoritkaraktär och bara släppa loss, säger kostymdesignern Sanna Nyström.

Häxor, spöken, zombies eller Jokern – kostymvalen är många. Men under de senaste åren har intresset för att klä ut sig till en filmkaraktär ökat.

– Förut var det vanligare att man klädde ut sig till en djävul eller kanske en häxa. Men nu ser man att fler väljer att klä ut sig som Jokern eller clownen Pennywise, säger Sanna Nyström.

Med inspiration från kändisar och populära filmer väljer allt fler att klä ut sig till något som de flesta kan relatera till. Och i flera fall behöver det inte vara något läskigt.

– Allt fler vuxna väljer att klä ut sig och fira halloween. Jag tror att de flesta tycker att det blir mer legitim att klä ut sig man väljer något från en känd serie eller film.

1 av 2 | Foto: Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
På flera skolor i landet är det förbjudet att ha på sig en halloweenmask

Med hjälp av sminkvideos

Över en miljard kronor beräknas svenskarna konsumera halloweenartiklar för i år. I genomsnitt spenderar varje halloweenfirare runt 300 kronor på produkter som masker, smink och pynt, visar en rapport från Svensk Handel.

Men om man vill spara pengar och även vara klimatsmart kan man återanvända något man har hemma, säger Sanna Nyström.

– Man kan hyra en kostym eller så kan man hitta något billigt från en second hand- butik. Man kan alltid bli en zombie genom att ta sönder ett par gamla jeans och en tröja. Det finns massor av sminkvideos på nätet som man kan bli inspirerad av.

Förbjudit heltäckande masker

Runt om i Sverige har flera skolor infört maskeringsförbud efter skolattacken i Trollhättan 2015 där gärningsmannen bar en heltäckande mask. Elever har även förbjudits att klä ut sig till clowner efter de så kallade clownattackerna under 2016.

Kungsholmens grundskola i Stockholm har man valt att förbjuda elever att bära mask på skolans halloweenfest.

– Vi ska kunna se vilken elev det är. Om någon har lite smink i ansiktet gör vi ingen värdering av det men man ska se vilken elev det är. Ingen får vara utklädd till något som kan skrämma andra, säger skolans rektor Guido Pillola.

Publicerad:

LÄS VIDARE