Oklara effekter av uppskjuten tandvård

TT

Publicerad 2020-10-21

Folktandvården kämpar för att komma ikapp efter minskade besök under pandemin. Arkivbild.

Landets tandvård börjar återgå till det normala. Enligt en kartläggning gjord av Sveriges Radio Ekot uppger så gott som samtliga svenska regioner att den planerade tandvården återupptagits.

Under pandemin har antalet tandvårdsbesök minskat kraftigt, då flera regioner bara tagit emot patienter med akuta besvär. Från mitten av mars till mitten av oktober gjordes nästan 1,4 miljoner färre tandvårdsbesök av personer över 24 år jämfört med motsvarande period förra året, visar Försäkringskassans siffror.

Det är oklart vilken effekt den uppskjutna vården och de samhälleliga virusrestriktionerna – så som hemarbete och distansundervisning – kommer att få på tandhälsan.

– Vi vet inte riktigt än vad det har inneburit. Närheten till kylskåpet kan göra att man förändrat kostvanor och så vidare, säger Gunilla Swanholm, chef för Folktandvården i Uppsala, till Ekot.

I och med patienttappet har Folktandvården förlorat stora intäkter – hittills i år runt 872 miljoner kronor jämfört med fjolåret, enligt kartläggningen.