Omstridd budget skjuts upp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstrationer mot regeringens föreslagna budget i Guatemala City i helgen.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Demonstrationer mot regeringens föreslagna budget i Guatemala City i helgen.

Guatemalas parlament skjuter upp ett eventuellt slutgiltigt godkännande av regeringens föreslagna budget för nästa år.

Beslutet kommer efter helgens stora protester.

– För att behålla lugnet och göra det fortsatt möjligt att styra landet har vi beslutat att avbryta budgetprocessen, säger parlamentets ledare Allan Rodriguez, som även är partikamrat med president Alejandro Giammattei.

Protesterna gäller rekordhöga och delvis lånefinansierade utgifter på motsvarande 108 miljarder kronor och satsningar på infrastruktur med kopplingar till storföretag. Men mindre pengar till sjukvård, utbildning och rättsväsende – och inte tillräckligt med resurser för att bekämpa coronapandemin.

Under stora protester i helgen demonstrerade tusentals med krav om Giammatteis avgång. Några demonstranter försökte även sätta eld på parlamentsbyggnaden. Ett 20-tal demonstranter skadades under protesterna och polis uppges bland annat ha skjutit med gummikulor i sammandrabbningar med dem.

Vicepresident Guillermo Castillo – som har motsatt sig budgeten och sagt att både han och Giammattei bör avgå för att lugna ner situationen – har gett offentliga åklagare i uppdrag att utreda såväl försöket att bränna ner parlamentsbyggnaden som polisens agerande i samband med protesterna.

Parlamentet har fram till den 30 november på sig att godkänna budgeten. Sker inte det får landet fortsätta styras under den nuvarande budgeten, som är drygt 22 miljarder kronor mindre.

Publicerad: