Åkesson om asylpolitiken: ”Man slipper dö – bra utgångspunkt”

Publicerad 2022-10-16

Jimmie Åkesson.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger i SVT:s ”Agenda” att flyktingar inte kan ha samma levnadsstandard som medborgare.

– Men man slipper dö. Och det är väl en ganska bra utgångspunkt, säger Åkesson.

I söndagens Agenda i SVT fick Åkesson, Busch och Pehrson frågor om den kommande regeringspolitiken gällande migration, integration och asylrätt.

– Asylrättigheterna har vi inte för att öka befolkningen. Vi har det för att ge människor ett tillfälligt skydd, säger Jimmie Åkesson (SD).

”Får så klart lägre levnadsstandard”

Åkesson säger att det handlar om att människor ska slippa riskera sina liv någon annanstans i världen. Samt att flyktingar ska få tillfälligt skydd och en fristad i Sverige.

– Men det betyder inte att man ska kunna leva på samma levnadsstandard som medborgare. Då får man så klart en lägre levnadsstandard. Men man slipper dö. Och det är väl en ganska bra utgångspunkt, säger Åkesson.

Busch: ”Viktig signal till omvärlden”

KD-ledaren Ebba Busch menar att den nya överenskommelsen kommer att förbättra förutsättningarna för att hjälpa människor i nöd på bästa sätt.

– Men den som missbrukar svensk gästfrihet, den som söker sig hit utan att vilja bli en del av det svenska samhället eller den som utnyttjar den tid man har här. Ja, den kommer att få det svårare i Sverige. Det är en viktig signal till övriga omvärlden, säger Ebba Busch.