Fjärde läcka hittad – och seismolog utreder ny möjlig detonation

En fjärde gasläcka har hittats i Östersjön.

Den ligger mellan de två tidigare kända på Nord Stream 1 – men härrör från Nord Stream 2.

Samtidigt utesluter inte seismolog Björn Lund att ytterligare en detonation kan ha ägt rum i området.

Tre läckage från gasledningarna i Östersjön blev kända i måndags.

Ett på Nord Stream 2, alldeles sydost om Bornholm, i dansk ekonomisk zon.

Två på Nord Stream 1 längre åt nordost, båda i höjd med Simrishamn. Dessa läckor har ett inbördes avstånd på 6 083 meter. Den närmast kusten ligger i dansk ekonomisk zon. Den längre ut till havs är belägen i svensk ekonomisk zon och mäter mer än 950 meter i diameter vid ytan. De bilder som Kustbevakningen har offentliggjort är tagna på denna läcka.

Samtidigt uppgav seismolog Björn Lund vid Uppsala universitet redan under tisdagen att två detonationer registrerats i nära anslutning till läckorna.

Den första, klockan 02.03 under natten mot måndagen, inträffade nära läckan vid Nord Stream 2, sydost om Bornholm. Den uppmättes till 1,8 på Richterskalan.

Den andra explosionen ägde rum nära de två läckorna på Nord Stream 1 i höjd med Simrishamn. Den registrerades klockan 19.04 på måndagen och hade magnitud 2,3 – mer än fem gånger så kraftig som den första smällen.

Statsminister hade inte nåtts av det senaste

När Magdalena Andersson höll sin presskonferens klockan 21 på tisdagskvällen sa hon att det hade inträffat två troliga detonationer och att det finns tre läckor. En av dem låg i svensk ekonomisk zon, uppgav hon.

Även vid en ny pressträff klockan 18 på onsdagen upprepade såväl statsministern som Kustbevakningens operativa chef Johan Norrman att det handlar om tre läckor.

Uppenbarligen hade de då inte nåtts av den senaste informationen.

Gas strömmar upp ur Östersjön.
Gas strömmar upp ur Östersjön.

Redan på tisdagen hade Kustbevakningen upptäckt ytterligare en läcka – alltså en fjärde.

Den är, enligt Sjöfartsverket, belägen mellan de två läckagen på Nord Stream 1 i höjd med Simrishamn – men härrör från Nord Stream 2 som löper parallellt. Enligt Kustbevakningen ligger den i svensk ekonomisk zon och mäter 200 meter i diameter.

Sjöfartsverket har inte utfärdat någon ny navigationsvarning efter fyndet av den fjärde läckan, vars existens SvD var först att berätta om på onsdagskvällen.

– Det behövs inte eftersom den ligger mellan de två läckor som omfattas av den befintliga varningen i samma område, säger Maria Boman, sjöräddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Hon kan inte uppge några exakta koordinater för den fjärde läckan, men bekräftar att det var Kustbevakningen som hittade den.

– Den var inte känd från början och syntes inte på radar eftersom den är mindre. Kustbevakningen såg den när de åkte med båt och flyg i området. Jag vet inte exakt när men den var i alla fall känd vid lunchtid i tisdags.

Kan inte utesluta tredje detonation

Aftonbladet kan avslöja att seismolog Björn Lund undersöker om en tredje detonation kan ha inträffat i direkt anslutning till en av de två som redan är bekräftade.

Hans misstanke bygger på att de seismiska vågrörelserna vid den andra detonationen – den i höjd med Simrishamn klockan 19.04 – tydligt avviker från de som mättes upp vid den första, sydost om Bornholm.

– Den har lite mer komplicerade vågformer. Det finns en peak i det andra vågpaketet som inte kan ses inte vid den första detonationen, säger han.

I den röda ringen syns avvikelsen mellan den första och andra detonationen. Enligt seismolog Björn Lund kan det inte uteslutas att den inringade peaken i vågpaketet visar en tredje explosion. Tiderna avser UTC-zonen, två timmar före svensk tid.
I den röda ringen syns avvikelsen mellan den första och andra detonationen. Enligt seismolog Björn Lund kan det inte uteslutas att den inringade peaken i vågpaketet visar en tredje explosion. Tiderna avser UTC-zonen, två timmar före svensk tid.

Den tredje detonationen skulle i så fall ha inträffat knappt tio sekunder efter den andra och några kilometer därifrån, enligt Björn Lunds uppgifter.

– Det kan inte uteslutas att det ligger till så. Vi ska titta mer detaljerat på mätdatan. Det skulle kunna vara en detonation till eller någon sorts reflektion av den andra, säger han.

Björn Lund uppgav strax före midnatt att han tidigare under onsdagen inte haft någon ny kontakt med regeringskansliet om sin senaste observation.

– Det är intressant om det går att reda ut det. Jag är inte säker på att vi kan göra det, men vi ska försöka, säger han.

Aftonbladet har sökt Magdalena Anderssons båda pressekreterare för att ställa frågor om de nya uppgifterna, men utan att få kontakt.

Publisert:

LÄS VIDARE