Liverapportering: Partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”

Publicerad 2023-10-08

I kväll drabbade partiledarna samman i en direktsänd debatt i SVT.

Aftonbladet liverapporterade från sändningen.

Denna chatt är stängd.

  • Nivette Dawod
    8 okt 2023

    Och därmed är denna debatt avslutad!

  • Nivette Dawod
    8 okt 2023

    Märta Stenevi (MP):

    – Det här handlar om vad vi behöver för elektrifiering. Det är stora mängder el. Vi behöver planerbar kraft. Vi behöver lagring som kan användas när det inte blåser. Det här är vad industrin efterfrågar. Vad vi behöver är mer elproduktion som är jämnare fördelad, och elsystem som klarar nya typer av förnybar energi.

    Behövs en ny överenskommelse? undrar programledarna.

    Ebba Busch (KD):

    – Jag tror vi behöver bygga ny kärnkraft oavsett om andra partier är med på det eller inte. Vi står vid ett mycket allvarligt läge där vi behöver nå vårt klimatmål.

    – Vi kommer inte göra fler överenskommelser om det som inte tjänar Sverige väl, bara för politiskt syfte.

    Jimmie Åkesson (SD) passar på att flika in att han tycker om kärnkraft, och får därmed sista ordet i denna debatt.

  • Nivette Dawod
    8 okt 2023

    Johan Pehrson (L) säger att ett tiotal nya reaktorer vore lämpligt.

    Ulf Kristersson (M) har tidigare sagt att minst två behövs.

    – Ett tiotal, förtydligar Johan Pehrson.

    Ebba Busch (KD):

    – Nu behöver vi ett leveranssäkerhetsmål och ett planeringsmål. Där behöver oppositionen svara: var ska baskraften komma ifrån?

    Muharrem Demirok (C):

    – Vi behöver prata om baskraft och elproduktion i Sverige. Det blir sedan så fel när vi pratar om det ena energislaget mot andra.

    – Det är inte min uppgift att säga vad marknaden har kraft att bygga och inte bygga. Företagare vill ha långsiktiga spelregler. Regeringen har gjort det här till en mandatperiodsfråga.

    Ulf Kristersson (M) får frågan om han är beredd att sluta en överenskommelse för långsiktighet.

    – Jag går längre än så - hoppa på tåget. Jag hör att MAgdalena Andersson är för ny kärnkraft, Centern ändrade sig bara häromveckan. Hoppa på tåget!

    Magdalena Andersson (S):

    – Snälla Ulf Kristersson, vi kom överens om det här 2016. Det finns män som har svårt att ta ett nej. Du är en man som har svårt att ta ett ja. Jag har sagt ja i sju år!

  • Nivette Dawod
    8 okt 2023

    Hur många anser att nya kärnkraftverk behöver byggas? frågar programledarna. Regeringspartiernas ledare och SD-ledaren räcker upp handen.

    Magdalena Andersson (S) motsätter sig frågeställningen. Hon får förklara:

    – Det finns en potential i de nya modulära reaktorerna. Men staten ska självklart inte bygga dem, utan privata aktörer. Det är inte regeringen som bestämmer, utan företag. Därför är frågan felställd.

    Tycker du att det behöver finnas ny kärnkraft i Sverige? frågar programledarna.

    – Om kärnkraften blir gammal, då behöver det byggas nu. Vi har klimatmål som vi alla kommit överens om. Vi har nu en regering som inte verkar följa det ramverket. Jag tycker synd om svenska folket, att regeringen säger en sak som inte hänger ihop med det man gör, det har näringslivet genomskådat. Det riskerar göra att företag väljer att investera sina fabriker i andra länder än Sverige.

  • Nivette Dawod
    8 okt 2023

    Märta Stenevi (MP):

    – En sak är väldigt viktig att ha med i det här: de EU-mål som är framförhandlade är mindre ambitiösa än vad Sveriges var. Det är på grund av de partier som sitter i regering. Kommer vi att ha kvar nationella klimatmål efter nästa vecka? Hur tänker ni svara på industrin och företagens frågor om detta? De vill ha tydliga och långsiktiga klimatmål.

    Ulf Kristersson (M):

    – Till och med den förra regeringen skrev att om EU ändrar de europeiska målen måste man titta på de svenska målen. De som fungerar med EU-lagstiftning ska vi ha, de som inte gör det ska vi förändra.

    – Det hjälper inte att bilen ska gå på el om elen som tillverkas går på kol.

Följ ämnen i artikeln