Misslyckat mordförsök på Kurdiska räven

Publicerad 2023-09-14

Senaste veckans våldseskalering i Sverige handlar om en splittring inom Foxtrotnätverket.

Enligt uppgifter till Expressen ska bland annat en mordplan på Kurdiska räven, Rawa Majid, i Turkiet gått i stöpet.

Fem män i 20- och 30-årsåldern har gripits i Turkiet efter våldsdåden i landet, enligt UD.

Uppsala har senaste veckan skakats av flera dödsskjutningar. Det eskalerade våldet ses som en följd av den upptrappade interna konflikten i nätverket Foxtrot. Det handlar om våldsdåd i både Sverige och Turkiet.

En övervakningsfilm, som SVT Nyheter tagit del av, visar en skottlossning och personer som flyr på en moped i Istanbul i Turkiet. I en rapport från den turkiska polisen avlossar en av personerna på filmen skott mot fem svenska medborgare, som sedan skjuter tillbaka.

Sedan dess har de båda falangerna inom Foxtrotnätverket utfört dåd mot varandra i landet. Utbrytarfalangen ska också ska ha haft planer på att mörda gängledaren, den Kurdiska räven Rawa Majid, rapporterar Expressen.

Några dagar senare sköts en kvinna i 60-årsåldern till döds i en bostad i Uppsala. Kvinnan var mamma till utbrytarfalangens ledare, som går under aliaset ”Jordgubben”, vilket Aftonbladet skrev om i går.

”Jordgubben” tros ligga bakom flera av skjutningarna som misstänks vara riktade mot Rawa Majids släktingar i Uppsala.

UD:s presstjänst bekräftar för Aftonbladet att fem svenskar har gripits i landet efter våldsdåden.

”UD kan bekräfta att fem svenskar har frihetsberövats i Turkiet. De frihetsberövade är fem män i 20-30 årsåldern, hemmahörande i Götaland och Svealand. UD och svenska generalkonsulatet i Istanbul arbetar med ärendet”, skriver presstjänsten i ett mejl.

De vill inte gå in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess.

Kurdiska räven

Jordgubben bakom flera dåd

Natten till söndagen sköts det i stadsdelen Stenhagen i Uppsala. Detta misstänks vara en av felskjutningarna i Uppsala senaste veckan. Adressen ligger intill den bostad där Rawa Majids svärmor är skriven.

– Det är klart som fan att det var riktat mot mig. Jag är ju inte dum i huvudet, säger hon till Aftonbladet.

Natten till tisdagen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i ett trapphus i Uppsala – även denna beskrivs som en felskjutning. I samma trapphus som bor en släkting till Rawa Majid.

Ett dygn senare, natten till onsdagen, greps en tonårspojke för ytterligare en skjutning i staden. Polisen grep pojken på en adress i Stenshagen. Även här bor en anhörig till ”Kurdiska räven”.

Fem skjutningar – tre döda

I Uppsala handlar det om totalt fyra skjutningar, där två personer dödats, under en vecka. Under onsdagskvällen inträffade en ytterligare ett dåd. En man i 20-årsåldern sköts till döds i centrala Stockholm. Även detta fall ses som ett led i konflikten i Uppsala.

Den stundande våldsspiralen tros inte vara över. Polisen fruktar att fler skjuts i närtid.

– Jag önskar jag kunde säga att den senaste skjutningen var den sista, men det kan jag inte. Vi misstänker att det kan komma ytterligare skjutningar, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.

Under torsdagen kommenterade statsminister Ulf Kristersson saken. Han sa att han och regeringen lovar att göra det som krävs för att stoppa våldet.

– Underskatta inte vidden i otryggheten som det här skapar, säger statsminister Ulf Kristersson (M), säger han på en pressträff.

Guldringar utformade som rävar avslöjar den inre kretsen hos Räven.