FN-byggnad i Gaza attackerad – 12 dödade

Publicerad 2024-01-25

Tiotusentals palestinier är fast i Khan Yunis i södra Gaza, där israeliska militärens attacker blir alltmer intensiva.

I går besköts en FN-byggnad där civila tog skydd – 12 personer dödades.

”Ännu en hemsk dag i Gaza”, kommenterade FN-chefen Philippe Lazzarini efteråt.

Följ ämnen
Israel

Den israeliska militären (IDF) fokuserar nu sin offensiv mot terrorstämplade Hamas mot Gazas nästa största stad, Khan Yunis, belägen i territoriets södra del.

FN larmar om att tiotusentals palestinier är fast mitt i striderna – som pågår nära sjukhus och skyddsboenden.

– Upprepade attacker mot civila platser i Khan Yunis är fullständigt oacceptabla och måste upphöra omedelbart. Människor dödas och skadas. Striderna ökar nära sjukhus och platser där flyktingar tagit skydd, människor är fast och livräddande insatser försvåras, säger Thomas White, chef för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, i ett uttalande.

Khan Yunis, Gazas näst största stad.

12 dödade

I ett inlägg på X i går beskrev Thomas White att en FN-byggnad, där tiotusentals tagit skydd, beskjutits av en israelisk stridsvagn.

– 12 personer har nu bekräftats dödade, och över 75 är skadade. 15 av dem är i kritiskt tillstånd, säger White i uttalandet, som publicerades under torsdagen.

Efter attacken i går lyckades ett team från Världshälsoorganisationen efter stora svårigheter ta sig fram till platsen och evakuera 45 av de skadade till sjukhus, skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på X.

En av patienterna dog under färden till sjukhuset, uppger han.

Attackerna mot Khan Yunis har intensifierats.

Kunde inte evakuera alla

”Intensiteten i striderna ökade därefter, och teamet kunde inte evakuera alla skadade”, skriver han också.

Israels nära allierade USA fördömde i går attacken.

– Civila måste skyddas, FN-byggnader har ett skyddsvärde och måste respekteras, och hjälparbetare måste skyddas så att de kan fortsätta hjälpa civila med livräddande åtgärder som de behöver, sa Vedant Patel, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, enligt The Guardian.

IDF har förnekat att man ligger bakom attacken, och uppgett att det kan vara Hamas som beskjutit FN-byggnaden.

Utökat offensiven

Israels försvarsminister Yoav Gallant uppgav nyligen att offensiven i Khan Yunis utökas – med målet att slå ut Hamas och få hem de över 130 personer som den terrorstämplade gruppen tog som gisslan den 7 oktober, då man attackerade Israel.

– Rökmolnen från stridsvagnar, artilleri och stridsflyg kommer att fortsätta täcka Gazaremsans skyar tills vi når våra mål – att besegra Hamas och att gisslan får komma hem, sa han tidigare i veckan.

Från officiellt håll har det israeliska försvaret också uppgett att striderna i Khan Yunis blir den sista större markoperationen, och att man därefter kommer att följa USA:s önskan om att skala ner offensiven.

ANNONS