Raketattack nära polska gränsen – militärbas träffad

Publicerad 2022-03-13

Tidigt i morse bombade Ryssland en militäranläggning i Javoriv, 2,5 mil från polska gränsen.

35 personer har dödats och 134 har skadats, uppger Lvivs guvernör i uttalande.

”Det här är en ny terrorattack”, säger Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov.

Följ ämnen

Under söndagsmorgonen ljöd flyglarmen i nästan alla ukrainska regioner och strax före klockan 5 kom rapporter om flera explosioner i närheten av Lviv-regionen.

Lokala myndigheter har nu bekräftat att 30 ryska raketer skickats mot en militär träningsanläggning i Javoriv, 2,5 mil från den polska gränsen. Ett center för internationellt fredsbevarande och säkerhet ska ha träffats. 35 personer har dödats och 134 har skadats, uppger Lvivs guvernör i ett uttalande, rapporterar BBC.

Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov fördömer attacken.

"Det här är en ny terrorattack mot fred och säkerhet nära EU:s och Natos gräns. Åtgärder måste vidtas för att stoppa detta. Stäng luftrummet", skriver han på Twitter.

En signal till omvärlden

Träningsanläggningen brukar användas för internationella övningar och så sent som i februari var USA på besök. Mellan 2015 och 2019 ledde Kanada en utbildningsinsats på basen, som gick under namnet ”Operation Unifier”. Även svensk militärpersonal var på plats och bidrog i arbetet med att utbilda de ukrainska soldaterna.

Ryssland varnade nyligen västländerna för att transporter med krigsmateriel ska ses som legitima mål och överstelöjtnanten Joakim Paasikivi tror att attacken mot Javoriv är en signal till omvärlden.

– I första hand tror jag det är militär nytta. Ryssarna är bekymrade över tillförseln av materiel och har redan börjat slå till mot flygplatser. Men jag tror också man övervägt signalvärdet, säger han och fortsätter:

”Trycker på alla ömma punkter”

– Både att det ligger nära Nato och Polens gräns, och att man bedrivit ”Operation Unifier” på basen. Det ligger också tillräckligt långt från Polen för att man ska vara säker på att man inte missar. Jag tror att man från rysk sida försöker trycka på alla ömma punkter man har.

Paasikivi oroas över att flyganfallen mot Ukrainas västliga städer intensifierats. Lviv, Lutsk och Ivano-Frankivsk, som tidigare varit fredade, har alla utsatts för bombardemang.

– Det påverkar tillförsel av material, men det är också samma vägar som flyktingtransporterna går på, säger han.