Sista dosen vaccin dröjer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-03

Inte förrän i början av nästa år kommer den sista dosen influensavaccin att nå Sverige.

Då är höstens influensavåg för länge sedan över.

Fyra månader kommer att gå innan alla 18 miljoner doser är här. Men det är ändå inte för sent att vaccinera sig, menar Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

– Den första toppen kommer definitivt att vara över då men däremot kommer det inte att vara för sent för den andra och kanske svårare topp som kommer att komma nästa vår eller nästa höst, om den här influensan följer samma mönster som andra influensor.

När den första toppen kommer vet man inte säkert, men enligt Annika Linde finns signaler som tyder på att det skulle kunna vara om tre till fyra veckor.

Stegrande produktion

Samtidigt som svininfluensan är på väg att nå sin kulmen arbetar medicinföretaget Glaxo Smithkline på att tillverka vaccin mot smittan. Företaget har lovat Sverige sex procent av det vaccin de hinner tillverka, vilket innebär 1 384 000 doser i veckan när företaget är i full produktion.

Men full produktion kommer man inte att komma upp i förrän efter sex till åtta veckor, uppger Ann-Marie Dellner som är en av de upphandlare på Stockholms läns landsting som beställt influensavaccin för hela landet. Hur många doser som kommer med första lasten, vecka 38, kan hon däremot inte avslöja.

– Det är under sekretess. Jag kan bara säga att det är lägre och att det sedan stegrar.

Det går inte att skynda på processen, menar Dellner.

– Det handlar om Glaxo Smithklines produktionskapacitet, hur mycket de tillverkar. Fanns det mer så vore det inga problem för oss att ta hit mer vaccin.

Posten levererar

Influensavaccinet kommer att lastas på kylpallar och fraktas direkt från den belgiska staden Wavre till Malmö. Där tar Posten emot vaccinet och delar upp det i 21 högar, en för varje landsting. Dagen efter det att vaccinet anlänt till Malmö kommer det att finnas hos vaccinatörerna. För de landsting som önskar kommer Posten att dela ut rätt mängd vaccin direkt till varje enskild vaccinatör. Hos dem kan sedan den svenska befolkningen få sina sprutor. De som redan hunnit smittas av svininfluensan behöver däremot inte vaccinera sig, säger Annika Linde.

– Men det visar sig att max 20 procent av de som trodde att de hade den nya influensan verkligen hade den. Så om man inte är riktigt säker bör man vaccinera sig eftersom varje vaccination stoppar smittspridningen lite grann.

TT

Följ ämnen i artikeln