’Någonstans finns en gräns’

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2014-05-17

Skatteverkets tumregel för tjänsteresor är att de ska bestå av minst sex timmars arbete per dygn.

Annars ska de förmånsbeskattas.

– Det ska ju vara ett vanligt arbete man utför, säger skattejuristen Pia Blank Thörnroos.

Tidigare hade även Riksdagen ett krav att ledamöterna skulle ha minst sex timmars program per dygn under sina studieresor utomlands.

Det kravet slopades för några år sedan.

Nu krävs bara att studieresan ska vara "av värde för fullgörandet av uppdraget som riksdagsledamot".

Aftonbladets granskning av resorna under den senaste mandatperioden visar att de i många fall bestått av betydligt mindre arbete än så.

"Någonstans finns en gräns"

Numera förekommer resor med bara något enstaka möte per dygn och hela lediga dagar insprängda i programmet.

– Om de åker utomlands för ett möte och mötet pågår två dagar, fyra timmar varje dag, så är det klart att det räknas som en tjänsteresa ändå, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

– Men någonstans finns en gräns där det privata inslaget varit så stort att resan borde förmånsbeskattas.

– Det betyder inte att allt förmånsbeskattas, men det kan betyda att om det är väldigt mycket privata inslag, och man dessutom själv styrt över programmet, så finns det någonstans en gräns där det även funnits ett privat intresse av att åka.

"Blir ofta ett resmål långt bort"

Lise Nordin (MP) har rest för 6 193 kronor under mandatperioden. Hon är starkt kritisk till ledamöternas utrikesresor och har flera gånger föreslagit en översyn av reglerna.

– Jag är kritiskt till att man ofta bestämmer resmålet först, och det blir ofta ett resmål väldigt långt bort, och sen bestämmer man innehållet, säger hon.

– Jag vill att man blir mer återhållsam och att man bestämmer resans syfte först. Om det man vill studera finns i Danmark likväl som på Nya Zeeland så finns det ingen anledning att åka så långt bort

Följ ämnen i artikeln